Kesergő nép kesernyés humora

„A humor az élet visszásságait mélyről fakadó derűvel szemlélő és megbocsátó kedélyállapotból fakad” – olvasható a fényírók győri fesztiváljának honlapján.

Tóth József Füles cipőreklámja 1964-bőlEgy hatalmas plakátvirág bibéjén, a mellette levő képen pedig zöld hüllő két szeme között – egy-egy apró ember. Talán hegymászók? Mi ez, képmontázs? Második-harmadik pillantásra már látni, hogy egy óriásplakátról van szó, azok meg plakátragasztó munkások, akik az utolsó simításokat végzik. Egy másik képsorozaton pedig különböző megmosolyogtató pozíciókban két, Ádám és Éva szerepét alakító sárgarépa látható.

Győrött vasárnap tartották a Mediawave fesztivál Humor. Fekete humor című nemzetközi fotópályázatának díjátadását. A pályaművekből válogatott kiállítás is ekkor nyílott meg.

„Érdekes dolog, hogy pont ennek a pályázatnak nincs hagyománya Magyarországon. Mi, magyarok, nagy lelkünkkel, búskomorságunkkal szinte beleroppanunk abba a teherbe, amit a történelmünk, az identitáskeresés jelent számunkra. Kesergő nép vagyunk, és fotográfusaink nagyszerű képein is inkább a tragikus események, drámai pillanatok jelennek meg. Nincs humorunk, gondoltam sokáig” – jelentette ki Eifert János fotóművész a kiállítás megnyitóján. Mint elmondta, véleménye csak akkor változott meg, amikor olyan fiatal fotográfusokkal találkozott, akiknek igenis van humoruk, csak éppen eddig nem volt lehetőségük megmutatkozni. Eifert János, a Fényírók Fesztiváljának művészeti vezetőjeként ezért úgy gondolta, hogy pályázatot hirdet számukra. Még nem teljesen értük el a célunkat – jegyezte meg értékelésében. A zsűri elnökeként látta, hogy társai sem minden esetben tudtak mosolyra fakadni. Annak a néhány nagyszerű fotográfusnak a munkája láttán viszont, akik díjat is kaptak, fülig ért a szájuk.

A zsűri elsősorban Tóth József Füles munkásságát méltatta, aki ismert reklámfotográfus, de művészeti körökben is felhívta magára a figyelmet: az alkalmazott fotográfiát olyan ötletességgel és minőségben műveli, hogy reklámmunkái fotóművészeti kiállításokon is szerepeltek.

Gáti György, a másik díjazott, a középgenerációhoz tartozó fotóriporter, aki bebizonyította, hogy a fotóriport is művészet. A sajtófotó-pályázatokon sorra nyeri a díjakat. Gáti az élet pillanatait nagyon egyszerű, hagyományos eszközökkel, valószerűen örökíti meg, mégis olyan jeleneteket komponálva, amelyek mindig figyelmet keltenek.

Cseh Gabriella a fiatal generáció forradalmi eszméket hirdető képviselője, akinek elege van az avítt stílusokból. Korszerű képzést nyújtó fotósiskolát szeretne létrehozni, amely hivatalos szakképesítést ad. A párizsi Louvre-ban készült felvétele a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját nyerte el. Finom, női érzékenységgel megkomponált képeinek poénja első pillantásra nem mindig nyilvánvaló, humorának fölfejtése beleérzést, átélést követel. A Mediawave Nemzetközi Diaporáma és CD-ROM fesztiválon is a díjazottak közé tartozik.

A szintén díjazott budapesti Nagy Norbert nevét most tanulja az idősebb generáció. Nagyon tehetséges fiatal fotóriporter, aki az utóbbi években már több sajtófotó-pályázaton nyert díjat.

Az egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, nagy közönségsikernek örvendő fotókiállítás május 15-ig látogatható a győri Xantus János Múzeum Rómer termében (Győr, Nefelejcs köz 3.).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?