Jonathan Franzen a könyvfesztivál díszvendége

<p>Budapest. Jonathan Franzen amerikai író a díszvendége a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amely ma nyílik meg a Millenáris parkban. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjára (Shakespeare és Cervantes halálának napjára) időzített kiállítás és vásár vasárnapig várja az érdeklődőket mintegy 400 programmal, harminc ország nemzeti standjával, közel félszáz külföldi és ötszáz magyar szerzővel.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál bő két évtizedes múltja világosan mutatja a rendezvény célkitűzését: amellett, hogy szakmai fórumként működik, elsősorban a kortárs világirodalmat igyekszik közelebb hozni a magyar olvasókhoz, nem utolsósorban azáltal, hogy minden évben egy kontinens, ország vagy nyelvterület irodalma áll a rendezvény fókuszában. Idén némiképpen megtörik ez a hagyomány: a fő programok a 220 éves magyar könyvkultúrát járják körül. 1795-ben tizenkét pesti könyvárus – Európában másodikként – szakmai társaságot alapított, a Pesti Könyvárusok Grémiumát. (Persze, a könyvkereskedelmet akkor még német anyanyelvű polgárok tartották a kezükben, a pesti könyvárusokat összefogó szervezetnek egy magyar tagja volt.)

A könyvfesztiválon számos programot tartanak a 220 éves magyar könyvkultúra tiszteletére. Holnap a könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről rendeznek szakmai beszélgetéseket: szó lesz a könyvkereskedelemről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásáról. Az Országos Széchényi Könyvtár a szervezett magyar könyvkereskedelem és kultúra 220 évét bemutató kamarakiállítást rendez. A jubileumhoz szombaton irodalmi est kapcsolódik: a Csillagtérkép – a magyar próza estje című program elején Jordán Tamás színművész olvas fel válogatást a magyar prózából, majd Grecsó Krisztián és Háy János íróval tartanak zenés beszélgetést. A hagyományoknak megfelelően a könyvfesztiválra látogatók szavazhatnak a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára. A záró napon a jubiláló alkotók – Nemeskürty István, Vitányi Iván, Csoóri Sándor, Réz Pál, Sándor Iván, Bertók László, Tőzsér Árpád, Vekerdy Tamás, Vathy Zsuzsa, Kovács István, Szörényi László, Csordás Gábor, Esterházy Péter, Kulcsár Szabó Ernő, Rakovszky Zsuzsa, Szilágyi Ákos, Vámos Miklós – tiszteletére születésnapi irodalmi szalont rendeznek.

Persze, a magyar programok mellett nemzetközi irodalmi sztárt is kínál a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A díszvendég: Jonathan Franzen, aki ma délután pódiumbeszélgetésen mutatkozik be a közönségnek. „A regényíróknak egyre több mondanivalója van az olvasók számára, akiknek viszont egyre kevesebb idejük van olvasni” – írta közel húsz éve egyik esszéjében az amerikai író. Azóta azonban nincs oka panaszra: a kortárs amerikai irodalom fenegyereke, új könyvei eseményszámba mennek, 2010-ben, Szabadság című regénye megjelenésekor még a Time magazin címlapján is szerepelt. Az Európa Könyvkiadó most Diszkomfortzóna című önéletrajzi írását jelentette meg a könyves seregszemlére; korábban három regénye volt olvasható magyarul: a Javítások, a Szabadság és az Erős rengés.

Említsünk meg legalább még valakit a nemzetközi felhozatalból: Patrick Modiano nevét néhány hónapja tanultuk meg, 2014-ben a francia prózaíró kapta az irodalmi Nobel-díjat. Személyesen ugyan nem lesz jelen Budapesten, a Móra Könyvkiadónál azonban az eseményre jelent meg Catherine Certitude című kisregényére, amely – a kiadó ajánlása szerint – nem annyira gyerekkönyv, mint inkább családi olvasmány: egy rétege a gyerekeknek szól, más rétegét a felnőttek tudják értékelni.

Szlovák szerzők is szóhoz jutnak Budapesten: ott lesz a vendégek között Pavol Rankov és Pavel Vilikovský (írásaik a Kalligram jóvoltából magyarul is hozzáférhetők), míg a könyvfesztivál részeként megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a szlovák színeket a tavalyi Anasoft litera egyik „döntős” kötetének írója, Tomáš Varga képviseli. Közvetve bár, de az Új Szó is jelen lesz a könyvfesztiválon. Tíz éven keresztül lapunk Focitipp mellékletében olvashatták Gazdag József Egy futballfüggő naplójából című sorozatát: az írásokat a közelmúltban a Kalligram adta ki egy kötetben, a Millenárison pedig holnap egy másik „függő”, Esterházy Péter mutatja be a könyvet. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?