Jófajta popzenével a háború ellen

ll
Pozsony |

Az ukrán Andrij Khlivnyuk tavaly világsztár lett a Pink Floyd, illetve David Gilmour segítségével, akit megihletett egy rövid videó. Remélem, emlékeznek még a sztorira, de azért elmesélem. Aztán siessenek jegyet venni Andrij és a Boombox jövő csütörtöki pozsonyi koncertjére.

Azon a rövid Instagram-videón Andrij egyenruhában, géppuskával felfegyverkezve énekel egy első világháborús ukrán katonadalt. Gilmour pedig, akit 2015-ben a Boombox tagjai kísértek egy londoni jótékonysági koncerten, olyan szépnek találta a dallamot, hogy csinált belőle egy Pink Floyd-számot, amelynek bevételét a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére ajánlották fel.

A Boombox csaknem húsz éve a legnépszerűbb ukrán zenekarok egyike. Első albumukat (Melomania, 2005) állítólag tizenkilenc óra alatt vették fel, és akkora siker lett, hogy még hozzám is eljutott, igaz, négyéves késéssel. Azóta gyűjtöm a lemezeiket, a következő, 2006-os Family Businessről több dal szövegét ma is fejből tudom. Alig hittem a szememnek, amikor megláttam, hogy június 22-én a pozsonyi MMC klubban lépnek fel, egy európai miniturné keretében. Nézzük, miért érdekes ez a zenekar – a politikai aktualitáson túl.

Zeneileg leginkább a Wellhello és a Halott Pénz lehetne a magyar rokonuk, de Punnany Massif-rajongóknak is tetszenének. Hiphopalapok, szkreccselés, latinos gitár, színgazdag, kanyargós, szlávos dallamok, némi rappelés, némi romantika, okos szövegek. Rendkívül frissen hat ez a koktél, tele van kreatív ötletekkel. A dalok magja lehet egy frázis, egy gitártéma, egy ritmus vagy egy dallam, hallgatóként is érezzük, hogy az opciók korlátlanok. És a lazaságot is, azt, hogy nem a tökély elérése a cél, hanem hogy megosszák másokkal, kik ők, hogyan látják a világot.

Andrij az agytröszt, a többiek csak asszisztálnak neki. És csupán annyira majmolják a Nyugatot, hogy az ne tűnjön erőltetettnek. Az ukrán szövegekbe kevert angol beszólásokkal pedig azt sugallják, hogy a zene egy univerzális nyelv.

Ha kíváncsiak, milyen volt a popzene fénykora egy mára lerombolt országban, nézzék meg őket június 22-én Pozsonyban, vagy másnap Budapesten az A38-as hajón, a velünk élő ukrán rajongók társaságában, akiknek olyan lesz ez az este, mint a londoni magyaroknak egy ottani Wellhello-koncert.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?