Ilyen volt 2003: Magyar leltár

Hogy milyen volt? Változatos, az biztos! Emlékezetesnek viszont már kevésbé nevezhető. Egetrengető sláger nem született, így az évezred legnagyobb magyar sikere továbbra is a Hajnal. A Groovehouse dala 2001 végén jelent meg, de még tavaly is a kedvenc napszakunk volt, magyarán, naponta többször hallhattuk a legmenőbb kereskedelmi rádiókban. Pedig közben a bőség zavarával küszködtünk, volt itt minden: tucatnyi új sztárjelölt, változatos zenei stílusok, a nemzetközi színtéren divatos trendek utánzásától kezdve egészen a mulatós műfajig. Ez utóbbi kategória képviselői ismét „felülmúlták” önmagukat. Elég csak a Matyi és a Hegedűs felbukkanására gondolni, vagy a sokszoros arany- meg platinalemezes MC Hawer és Tekknő legújabb slágerére, a Kimegyek a temetőbe címűre. Hiába, sírva vigad a magyar…

2003-ban elmaradt az ünnepélyes Arany Zsiráf Díjátadó Gála, helyette a nyerteseket egy sajtótájékoztató keretében jelentették be a szervezők. A Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) azzal indokolta a lépést, hogy az internetes letöltések és a kalózmásolatok miatt a magyar zeneipar kilátástalan helyzetbe került, így nincs mit ünnepelni.

Sok jó lemez jelent meg, ám a sok jó közül nehéz kiemelni akárcsak egyet is. Mert olyan igazi, amelynek hallgatása közben még az állunk is leesett volna, nos, olyan nem volt. Legalábbis szerintem. Sokat vártunk Auth Csillától, megkaptuk, sokat vártunk a Unique-tól, megkaptuk, de senki sem kápráztatott el bennünket. Persze akadtak olyanok is, akik alulmúlták magukat és a feléjük irányuló elvárásokat. Nem is kevesen! A felsorolástól azonban eltekintenék.

Tudom, sántít, de én 2003 legjobb magyar albumának egy olyan hanghordozót tartok, amely még 2002 őszén került a boltokba. Zsédenyi Adrienn a Cotton Club Singers tagjaként megtanulta a szakma csínját-bínját, ebből kifolyólag nem meglepő, hogy nagyon jó albumot készített a V.I.P.-ból megismert, jelenleg az R-port tagjaként ténykedő Rakonczai Viktor irányításával. A lemez azonban még a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta! Magyar énekesnő a modern popzene kategóriában ilyen fantasztikus albumot még nem produkált! Az év végén a Szeress most! című szappanopera főcímdalának sikere a legmenőbb énekesnők közé emelte Adriennt, lemeze, kiegészülve az említett slágerrel második kiadásban is megjelent, és jelenleg az eladási lista első húszas mezőnyében szerepel. Ilyen magasan még nem is járt! Tehát a 2002-es lemez bizonyára 2004-ben is kelendő lesz!

Az elmúlt évben számos zenészlegendát elveszített a világ, köztük Cserháti Zsuzsát, akit sajnos csak mi, magyarok ismerhettünk. Talán az ő dupla emléklemezét hallgattam meg legtöbbször 2003-ban. A közel kétórás anyag felöleli az énekesnő egész pályafutását, felcsendülnek a legjobb dalai. Az első cédén a legnagyobb slágerek követik egymást: a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Különös szilveszter, a Boldogság gyere haza, az Árva fiú, a Könnyű, mint az egyszeregy... A Magyar Televízió archívumának felhasználásával sikerült egy méltó válogatást összeállítani, amely a kezdetektől nyomon kíséri ezt a minden szempontból páratlan karriert. A másik cédén a legutóbbi három Cserháti-album slágerei, legjobb felvételei kaptak helyet.

Tömören ilyen volt a magunk mögött hagyott esztendő magyar vonatkozásban. Hogy milyen lesz 2004? Remélem jobb! Habár, ha belegondolok, én már a szintentartással is elégedett volnék… (Puha József)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?