Így készíts folytatást!

HORVÁTH GERGŐA 2010-es Így neveled a sárkányodat kritikai és nézői sikere után Dean DeBlois meg tudta ismételni a bravúrt: olyan történetet írt és rendezett, mellyel nem csupán méltóvá vált a franchise első epizódjához, hanem túl is tudta szárnyalni azt.Nem túlzás azt állítani, hogy DeBlois a kortár

HORVÁTH GERGŐ

A 2010-es Így neveled a sárkányodat kritikai és nézői sikere után Dean DeBlois meg tudta ismételni a bravúrt: olyan történetet írt és rendezett, mellyel nem csupán méltóvá vált a franchise első epizódjához, hanem túl is tudta szárnyalni azt.

Nem túlzás azt állítani, hogy DeBlois a kortárs animációsfilm-rendezők egyik legjobbika, aki eddigi karrierje során egyszer sem hibázott. Pedig története az 1998- as Mulanig nyúlik vissza, ezt követően jött a Lilo és Stich, majd egy kis kitérés a Heimával, végül pedig az Így neveld a sárkányodat két része, hogy csak az igazán jelentős mérföldköveket említsük.

A történet szerint a Hablaty a vidék egeit szelve felfedez egy titkos jégbarlangot, mely több száz idomítatlan sárkánynak ad otthont. A barlang őre, a maszkos sárkánylovas alaposan felforgatja főhősünk életét, és olyan kalandba viszi Hablatyot és Fogatlant, melynek kimenetelén az életükön túl az emberek és a sárkányok békés együttélése is múlik.

Ugyan a történet alapfonalában nincs semmi újszerű, de az Így neveld a sárkányodat 2. erőssége a nüanszokban, a mondanivalóban, a nagyon is életszerű problémafelvetéseiben és a mellékszereplőkben rejlik. Csak néhány címszó a felmerülő motívumokból és témákból: csonka család, a szülő elvesztése, a teljes értékű amputált lét, a társadalmi beilleszkedés és annak nehézségei, természetvédelem... Mindeközben Dean DeBlois egyáltalán nem szájbarágósan mesél, ráadásul az egész történetnek valódi súlyt és mélységet ad a jól adagolt drámával és a helyenként melankolikus atomszférával. Teszi ezt úgy, hogy végig szórakoztató tud maradni, legalább annyi figyelmet szentelve a felnőtt nézőknek, mint a gyerekeknek. Ráadásul, bár az animációk gyönyörűek, és a 3D-t is abszolút tudatosan használták, a film a legkevésbé sem ezekkel akarja eladni magát.

Az Így neveld a sárkányodat 2. komplex és kimondottan szórakoztató mozi, melylyel a Dreamworks talán először tudja a műfajban egyeduralkodó Pixar alternatíváját kínálni. Bár a film magán viseli a folytatások megszokott jegyeit – és néhány hibáját –, bizonyítja, hogy gondos munkával lehet úgy franchise-t építeni, hogy a nagy bevételhajhászás közben sem veszik el az alkotás lelke.

Így neveld a sárkányodat 2. Színes amerikai családi animációs film, 105 perc, 2014.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?