Igazi ünnepi hangulat volt Martoson

Valószínűleg az égiek is úgy akarták, hogy az idei 7. Pünkösdi Népművészeti Ünnepség valóban szívet-lelket melengető ünnep legyen. A három nap során a kitűnő szervezés mellett verőfényes, igazi nyári napsütés fogadta a több száz fellépőt és több ezres nézősereget.

A Forgó Rózsa moldvai táncokat adott előVas Gyula felvételeValószínűleg az égiek is úgy akarták, hogy az idei 7. Pünkösdi Népművészeti Ünnepség valóban szívet-lelket melengető ünnep legyen. A három nap során a kitűnő szervezés mellett verőfényes, igazi nyári napsütés fogadta a több száz fellépőt és több ezres nézősereget. Pénteken este a találó nevű „Patika” kocsmában Szilva József főként utca- és faluképeiből álló kiállításának megnyitóját követően meglepetésnek számított Katona István: Álom született – Feszty Árpád Művelődési Park című könyvének bemutatója. A még „nyomdaszagú” alkotást Sidó Zoltán méltatta, majd a helyi folklórcsoport adott műsort. A horgászverseny résztvevői már szombaton kora reggel birtokukba vették az Öreg Nyitra partját. A többórás pecázás végén a felnőttek kategóriájában – 6,15 kilogrammos összteljesítménnyel – Bobek András, a gyermekek közül pedig – 4 kilogrammal – Psenák Erik örülhetett a győzelemnek. A gasztronómiánál maradva, vidám hangulatban zajlott az országos, sőt nemzetközi gulyásfőző verseny a Hosszúgyűr réten. A kondérban rotyogó, mennyei illatú gulyásköltemények annyira jól sikerültek, hogy a zsűri három első díjat is kiosztott: a szentpéteri J+J, az ógyallai Heineken és a budapesti Zwack Unicum csapata megosztott első díjat kapott.

Szombat délelőtt Écsi Gyöngyi bábos mesejátékának tapsolhatott a főleg gyermekekből álló közönség, délután pedig a környékbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok vették birtokukba a Turul amfiteátrumot. A program érdekes színfoltja volt Tornyai Tibor budapesti festőművész és barátai hőlégballon-bemutatója. A 23 méter magas és 17 méter átmérőjű színes ballon, amelyet egészen közelről lehetett megcsodálni, nem csak a gyerekeket nyűgözte le. A szabadtéri színpadon tartott közös istentiszteletet Sárai Attila plébános és Pásztori Attila református lelkész celebrálta. Az est további részében már a néptánccsoportok voltak a főszereplők. Az éjszakába nyúló előadássorozat keretében fellépett többek között a komáromi Feszty Árpád Kamaraegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes. A gyertyás Árgyélus táncban több ezren vettek részt. Az Ifjú Szívek – a régi csűrök hangulatát idézve – az Árgyélus házban adott fergeteges sikerű bemutatót, amelyet hajnalig tartó táncház követett. Vasárnap megismételte fellépését a Forgó Rózsa, majd focigála zárta a sokszínű programot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?