Táncfilm a hatalom lélektanáról

ddd

Holnaptól vetítik a jobb hazai mozik a kassai származású Kristóf György Zenit című új filmjét, amelyben egyetlen szó sem hangzik el, mindent mozgással fejeznek ki a szereplők.

A meglehetősen merész koncepció egy prágai workshopon fogant meg Kristóf György fejében. A prágai FAMU-n diplomázott rendező részt vett egy workshopon, amelyen az volt a feladat, hogy csináljanak kisfilmet egy táncelőadásról. A feladat maradéktalan abszolválása érdekében Kristóf György egy csomó táncfilmet megnézett, és arra a következetetésre jutott, hogy mindegyik elsősorban magáról a táncról szól, mögöttes tartalmat kevesen tettek hozzá a koncepcióhoz.

A Zenit forgatását komoly nemzetközi casting előzte meg, a Brüsszelben élő világhírű szlovák koreográfus, Anton Lachky válogatta a szereplőket, egy ember kivételével, aki Ladányi Andrea volt. Az évek óta Barcelonában élő legendás magyar balettművész, a Győri Balett egyik alapító tagja játssza a film legidősebb szereplőjét, akinek még vannak emlékei a felszíni életről. A többiek ugyanis már a földalatti rabságba születtek bele. Egy idő után azonban összeomlik a rendszer és tulajdonképpen ölükbe hull a szabadság, amellyel viszont nem igazán tudnak mit kezdeni. Hallgatnak a leghangosabbra, az önjelölt vezérre, aki azonban egy idő után megittasodik a hatalomtól.

 „A szereplőknek meg kell tanulniuk, hogy az akaraterő és az összefogás az, ami által ki tudnak szabadulni” – véli a rendező. A film cseh–szlovák–magyar koprodukcióban készült, az alkotók több éven át fejlesztették a forgatókönyvet, céljuk az volt, hogy ne csak a tánckedvelőknek legyen élvezhető a mozifilm.

Kristóf György előző, Out című nagyjátékfilmje 2017-ben Cannes-ban debütált, ez volt az első szlovák film, amely meghívást kapott Európa legfontosabb filmes seregszemléjére. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?