Gyurcsó István Emléknap huszonegyedszer

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁSGaramkövesd. Mint mindig, most is egész napos gazdag programmal várták a szervezők a XXI.

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Garamkövesd. Mint mindig, most is egész napos gazdag programmal várták a szervezők a XXI. Gyurcsó István Emléknap résztvevőit április 17-én.

A polgármester köszöntője után szavalóversennyel indult a nap, amelyre a versenyzőknek szlovákiai magyar költők verseiből kellett készülniük.

A zsűri tagjai (Hizsnyai Zoltán József Attila-díjas költő, Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára és Hizsnyai András, akinek, bár nincs még önálló kötete, jelen van írásaival az irodalmi lapokban) nehéz helyzetben voltak, annak ellenére, hogy ez évben mindössze tizenhárom versenyző mérette meg magát, három kategóriában. A legerősebb mezőny a középiskolások kategóriája volt.

Hizsnyai András a zsűrizés mellett beszélgetőtársa volt a kéméndi születésű Veres Istvánnak, akinek nemrég jelent meg második önálló kötete.

Gyurcsó Istvánra először a helyi temetőben lévő sírjánál emlékeztek az emléknap részvevői, majd a költő köztéri szobornál helyezték el az emlékezés koszorúit. Hizsnyai Zoltán a kultúrház színpadán méltatta a falu neves szülöttjét: „…idén januárban töltötte volna be századik életévét, de már márciusban elmúlt harmincegy éve, hogy nincs közöttünk. Nincs közöttünk, de pusztán fizikailag, anyagi mivoltában, mert szellemi hagyatékát nem csupán szülőfaluja ápolja példás módon, egyebek mellett az immár huszonegyedik Gyurcsó István Emléknap megrendezésével, és nem is csupán az ismerősök, barátok emlékeiben él tovább a Garam torkolatvidékének, ennek a különleges szépségű természeti tájnak a poéta szülötte, hanem a nagyobb közösség, a szlovákiai magyarság egészének kollektív tudatába is kitörölhetetlenül beíródott neve és szellemisége.”

A tiszteletadás Hubik Istvánnak, a kultúrház falán elhelyezett emléktáblájánál folytatódott. Hubik 1954-től haláláig a csehszlovákiai magyar könyvkiadás meghatározó személyisége volt.

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya által alapított Gyurcsó István-ösztöndíjat Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója adta át egy helyi fiatal tehetségnek.

A rendezvény fénypontja a Gyurcsó-emlékszoba megnyitása volt, melyben személyes tárgyakon kívül az unokája, Gyurcsó Zoltán által készített fotók is helyet kaptak. (-ne-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?