Fordulat az iráni atomválságban?

Washington/Teherán/Peking/Jeruzsálem. Vezető nemzetközi téma lett tizenhat amerikai titkosszolgálat jelentése az iráni atomválságról. Ebben az állt, Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával.

Az ügyben a kínai külügyminiszter először Javier Solanát, az EU biztonságpolitikai főképviselőjét, majd pedig az amerikai külügyminisztert is felhívta telefonon. Ezután kijelentette, Kína és az USA a válság diplomáciai megoldásában érdekelt. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter tegnap kijelentette, Teherán üdvözli, hogy az USA korrigálta állítását, miszerint aktív nukleárisfegyver-programmal rendelkezik a perzsa állam. Izrael viszont nem hisz a jelentésnek. Ehud Barak védelmi miniszter szerint Irán 2003-ban csak felfüggesztette az urándúsítást, de most – Teherán saját bevallása szerint is – folytatja ezt a tevékenységet. Barak állítja: az amerikai szolgálatoknak talán nem sikerült minden információt beszerezni az iráni fegyverkezési programról. Ehud Olmert kormányfő pedig azt mondta, folytatni kell az iráni atomporogram elleni kampányt. A francia külügyminisztérium nyilatkozata szerint is folytatni kell a nyomást Iránra, mivel a perzsa állam nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit. Tegnap délután pedig azt közölték Moszkvában, hogy a témáról mintegy 40 perces telefonbeszélgetést folytatott az orosz és az amerikai elnök. Állítólag George Bush hívta fel Vlagyimir Putyint.

A hétfőn nyilvánosságra került titkos hírszerzési dokumentumban az áll, Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával, s azt 2007 közepéig biztosan nem indította újra. Ennek ellenére – áll a 16 amerikai titkosszolgálat által készített jelentésben – Teherán képes arra, hogy 2010–2015-ig nukleáris fegyvert állítson elő. Az amerikai felderítés egy magas rangú tisztségviselője elmondta: az USA két éve, 2005-ben még meg volt győződve arról, hogy Iránnak eltökélt szándéka az atomfegyver előállítása, és folytatja is az erre irányuló programot. A mostani új információ viszont arra utal, hogy Teherán engedett a diplomáciai nyomásnak. „Teheránnak az a döntése, hogy leállítja atomfegyverprogramját, arra enged következtetni, hogy kevésbé eltökélt az atomfegyver kifejlesztését illetően, mint azt 2005 óta gondoltuk” – tartalmazza a titkos dokumentum közzétett kivonata.

A Perzsa-öböl menti országok csúcstalálkozóján Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a washingtoni bejelentéssel közel egy időben, de arra külön nem utalva leszögezte: „az iráni atomdosszié le van zárva... a nukleáris ügy véget ért”. Közölte, Irán folytatja programját „a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szabályai és döntései keretén belül”. Hozzátette, az ENSZ BT-ben az országa ellen hozott szankciók „hamis információkon alapultak”. (MTI, SITA, ČTK)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?