Fico ódzkodna a függetlenség elismerésétől

Brüsszel. Rober Fico nehezen tudja elképzelni, hogy Szlovákia elismerje Koszovó függetlenségét, ha a szerb tartomány egyoldalúan kiáltaná azt ki. A szlovák kormányfő ezt Brüsszelben, a Manuel Durao Barroso EB-elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten mondta.

Brüsszel. Rober Fico nehezen tudja elképzelni, hogy Szlovákia elismerje Koszovó függetlenségét, ha a szerb tartomány egyoldalúan kiáltaná azt ki. A szlovák kormányfő ezt Brüsszelben, a Manuel Durao Barroso EB-elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten mondta. Ezt az alkalmat ragadta meg ugyanis Barroso arra, hogy felszolítsa az EU tagországait: helyezkedjenek egységes álláspontra abban a kérdésben, hogyan reagáljon az unió, ha Koszovó egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét. Egy kérdésre válaszolva Barroso azt is jelezte, hogy ez a tagországok ügye.

A december 10-i határidő közeledtével Brüsszelben a színfalak mögött folynak az egyeztetések, hogy a szervezet egységesen tudjon reagálni az albánok lakta szerbiai tartomány esetleges elszakadására. Szlovákia, Ciprus, Görögország, Románia és Spanyolország alkotja azt a kis csoportot, amely egyelőre elzárkózik az egyoldalú kinyilvánítás elismerésétől, attól tartva, hogy az precedenst teremthetne más kisebbségi területek függetlenedési törekvéseihez. Fico is sürgette ugyanakkor, hogy az EU alakítson ki egységes álláspontot, mert „a gyengeség jele lenne, ha a 27 tagállam nem tudna közös pozíciót kialakítani”. Szerinte néhány szuperhatalom számol is ezzel a megosztottsággal. Barroso azt hangoztatta, Koszovó sorsa európai ügy. Mivel egyre kisebb bármiféle megállapodás esélye az érintettek között, feltehető, hogy az USA támogatását is élvező Koszovó egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét. Erre a helyzetre kellene felkészülnie az EU-nak.

A Ficóval megtartott találkozón Barroso arra is kitért, közeleg a belső határok nélküli közlekedést biztosító uniós övezet kiterjesztése. Gratulált Szlovákiának a schengeni csatlakozás érdekében tett erőfeszítésekhez. Azt mondta, bizottsági elnökként szeretné, ha az EU keleti bővítése sikeres lenne, s az uniós csatlakozás Pozsony számára is sikertörténetnek bizonyulna. Nem válaszolt viszont Barroso a szlovák koalíciós problémákat feszegető újságírói kérdésre. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?