Festmények, díszlettervek, portréfilmek

Budapest. Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező festményeiből nyílik életmű-kiállítás a 38. Magyar Filmszemle nyitónapján, január 30-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában – közölte Janisch Attila, a szemletanács elnöke.
Idén Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező előtt tiszteleg a filmszemle.

Budapest. Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező festményeiből nyílik életmű-kiállítás a 38. Magyar Filmszemle nyitónapján, január 30-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában – közölte Janisch Attila, a szemletanács elnöke.

Idén Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező előtt tiszteleg a filmszemle.

Az életmű-kiállításon az eredetileg képzőművésznek tanult Fábri Zoltán (1917–1994) több mint félszáz festménye mellett filmhez és színházhoz kapcsolódó rajzai, díszlettervei láthatóak, valamint portréfilmeket is vetítenek – fűzte hozzá Janisch Attila.

A kiállítást Törőcsik Mari színművész és Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitja meg. A tárlat a szemlén vásárolt bármely mozijeggyel megtekinthető.

Janisch Attila elmondta, hogy a kiállítás megvalósulását többen is támogatták: a Magyar Nemzeti Galéria ingyenesen bocsátotta a szervezők rendelkezésére a termet, az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) kapott támogatásból pedig a rosszabb állapotú képek restaurálását végezték el.

Fábri Zoltán 1917. október 15-én született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd a színiakadémiára iratkozott be, ahol 1941-ben szerzett oklevelet. A Nemzeti Színháznál kezdte pályáját, amelyet a Vígszínházban, majd a Művész Színházban folytatott. 1949-ben az Úttörő Színház igazgatásával bízták meg. 1950-től 1952-ig a Hunnia Filmgyár művészeti vezetője, majd rendezőként nagy sikerű filmek sorát vitte vászonra.

Kiemelkedő rendezései voltak: Vihar; Déryné; Körhinta; Hannibál tanár úr; Édes Anna; Húsz óra; A Pál utcai fiúk; Isten hozta, őrnagy úr; 141 perc a befejezetlen mondatból; Az ötödik pecsét; Magyarok; Fábián Bálint találkozása Istennel.

A három Kossuth-díjon kívül több magyarországi és külföldi filmfesztivál díját is elnyerte, így például Karlovy Varyban, Moszkvában, Új-Delhiben. A Pál utcai fiúkat Oscar-díjra is jelölték.

Szinte haláláig vezető tisztségeket töltött be a különböző színházi és filmművészeti szövetségekben. 1993-tól tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, 1970-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Első filmjeiben még ő volt a díszlettervező is. 1984-től újra festett, több önálló kiállítása is volt. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?