FELHĺVÁS A MAGYAR KOALĺCIÓ PÁRTJA KÉPVISELŐIHEZ

„... Fontosnak tartja az oktatás és nevelés minden szinten való hozzáférhetőségét, a szabad iskolaválasztás, az esélyegyenlőség és azonos elbírálás elvének szavatolását ... az MKP alapelvnek tartja az oktatás és nevelés hozzáférhetőségét és az esélyegyenlőség biztosítását ...

„... Fontosnak tartja az oktatás és nevelés minden szinten való hozzáférhetőségét, a szabad iskolaválasztás, az esélyegyenlőség és azonos elbírálás elvének szavatolását ... az MKP alapelvnek tartja az oktatás és nevelés hozzáférhetőségét és az esélyegyenlőség biztosítását ... Az MKP a jövőben nagyobb figyelmet szentel a szlovákiai ifjúságnak, maximális erőfeszítést fejt ki annak érdekében, hogy minden egyes fiatal magyar itthon – szülőföldjén találja meg egyéni boldogulását, hogy a közössége számára fontossá és nélkülözhetetlenné váljék ... A társadalmi igazságosság megerősítése érdekében égető szükség van az esélyegyenlőség növelésére. Ennek egyik leghatékonyabb módszere az iskolázottsági szint növelése, mely a munkaerőpiaci esélyek egyik legfontosabb meghatározója ... A hátrányos helyzetűek esélyeinek növelése érdekében hozzáférhetővé kell tenni az oktatási lehetőségeket ...” (www. mkp.sk)

A fenti idézetek a Magyar Koalíció Pártjának programjából valók. A Felvidéken tanuló magyar egyetemisták érdekképviseleti szervezeteinek és az itteni ifjúság szervezeteinek nevében, valamint az MKP szavazóiként az idézett részletek szellemében, illetve a józan ész nevében tiltakozunk a felsőoktatási törvény tervezett módosításának azon pontja ellen, melynek értelmében a szlovákiai állami egyetemeken és főiskolákon kötelező érvénnyel bevezetnék a tandíjat. Amennyiben mégis bevezetik, az nem nevezhető másnak, mint a diákság megcsúfolásának és ellehetetlenítésének, és a választási program semmibe vételének.

A jelenlegi kormány, melynek az MKP megkerülhetetlen tagja, hivatalba lépésekor többek közt az oktatásügyi rendszer mélyreható, átfogó reformját tűzte ki célként. Úgy gondoljuk, hogy a tandíj bevezetése nem ezt a célt szolgálná, sem mint motivációs tényező a diákok számára, sem mint költségvetési hiányt kiegyensúlyozó tényező. Nem látjuk biztosítottnak a tandíj ellensúlyozására tervezett diákhitel-rendszer és szociális támogatások átláthatóságát és működését sem. Továbbá a tandíj bevezetése az EU-csatlakozás után arra ösztökéli majd a leendő diákokat, hogy olyan EU-tagállamokban folytassák tanulmányaikat, melyekben nem kell tandíjat fizetni. Ezzel súlyos csapást mérhetnek a leendő komáromi magyar egyetemre is, hiszen néhány kilométerrel odább színvonalas egyetemeken tandíjmentesen tanulhatnak majd a hallgatók.

A magyarlakta területek amúgy is hátrányos szociális helyzetűek, gazdaságilag elmaradottak az ország más régióihoz képest. Egy család átlagos havi keresete nem biztos, hogy meghaladja a tervezett tandíj mértékét. ĺgy a tandíjjal együtt, a kollégiumi díjak megemelésével, valamint a kormány további megszorító intézkedéseivel hatványozva a kormány, tehát a Magyar Koalíció Pártja is, ezáltal komolyan veszélyezteti a szlovákiai felsőoktatás, ezen belül különösen az éppen csak nyiladozó magyar felsőoktatás jővőjét, a jövő magyar értelmiségének kinevelését.

A felvidéki magyar fiatalok, diákok, egyetemisták és leendő hallgatók nevében ezúton felszólítjuk a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselőit és kormánytagjait, hogy maradjanak hűek választási programjukhoz, és mint a hazai magyarság törvényes, választott képviselői, vessék latba politikai súlyukat ezen, a magyar diákságot ellehetetlenítő, megalapozatlan, más országokban már csődöt mondott „reformtervezetek” megakadályozása érdekében.

Tisztelettel

Hallgatói Önkormányzat-Révkomárom – Benyó Péter, Diákhálózat – Szakszon Norbert, Juhász Gyula Ifjúsági Klub – Fitos András, Teller Ede Klub – Szakszon Norbert, Bánki Donát Klub – Viszkocs Csaba, Selye János Klub – Szép Tamás, Werbőczy István Klub – Hodosy Szabolcs, Szent-Györgyi Albert Diákklub – Berta Gabriella, KIKELET Kassai Ifjúsági Közösség – Banykó Tímea, Magyar Ifjúsági Közösség – Zupko Tamás, Neumann János Klub – Fitos Péter, Ybl Miklós Klub – Szabó Krisztián. (szervezetek és elnökei)

Komárom, 2003. június 6.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?