Fél évszázaddal ezelőtt alakult a Grateful Dead

MTI-HÍRA hippi zenekarok legjobbikának tartott Grateful Dead, amely húsz évvel ezelőtt, 1995-ben adta utolsó koncertjét, idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. Legjobb dalaik a napokban egy dupla válogatáslemezen jelentek meg.

MTI-HÍR

A hippi zenekarok legjobbikának tartott Grateful Dead, amely húsz évvel ezelőtt, 1995-ben adta utolsó koncertjét, idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. Legjobb dalaik a napokban egy dupla válogatáslemezen jelentek meg. A The Best of The Grateful Dead című album 32 dalt tartalmaz.

A kaliforniai rockzenekar 1967 és 1990 között 14 stúdióalbumot (egyet Bob Dylannel közösen) és nyolc koncertlemezt készített, ezek több mint 35 millió példányban keltek el világszerte. A rockot a folkkal, a bluegrass-szal, a blues-zal, a countryval, a dzsesszel és a pszichedéliával vegyítő csapathoz olyan sikerszámok fűződnek, mint a St. Stephen, a Casey Jones, a Sugar Magnolia, a Friend of the Devil, a Hell in a Bucket, a Touch of Grey, a Shakedown Street, az Unbroken Chain vagy a Box of Rain.

A mostani válogatás a Grateful Dead valamennyi stúdióalbumáról a legfontosabbnak számító dalokat tartalmazza, időrendbe állítva. A számok a banda fejlődését mutatják be mind zenei szempontból, mind a tagok vonatkozásában. A dupla kiadványon olyan dalok eredeti verziói is helyet kaptak, amelyek később a koncertek nélkülözhetetlen részeivé váltak. Ilyen például a Dark Star: a The Best of-on hallható ritka kislemez-verzió mindössze két és fél perc hosszú, míg a színpadon sokszor 30 perces, improvizációs showelemmé varázsolta az együttes.

A Grateful Dead a hippi ellenkultúra zászlóshajója volt. Állandóan turnéztak, úton voltak, híveik, a „deadheadek” szó szerint is követőik voltak, motorral rótták az utakat a zenekar nyomában.

A zenekar Grateful Dead néven 1995. július 9-én a chicagói Soldier's Fielden lépett fel legutóbb, pontosan egy hónappal később, 53 évesen meghalt Jerry Garcia énekes-dalszerző, a csapat lelke. A halálhír hallatán Bill Clinton akkori amerikai elnök is nyilatkozatot adott ki – rockzenészek esetében ritkán történik meg, hogy az Egyesült Államok első embere méltassa érdemeiket. Garcia halála a Grateful Dead végét is jelentette. Az együttesben 1965-től 1995-ig 12 zenész fordult meg, közülük öten már nem élnek.

A legendás zenekarról az idei jubileumi évben dokumentumfilm is készül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?