Év eleji tárlatok Pozsonyban

Cs

Vizsgálhatunk összefüggéseket fotók és fényobjektumok között, megnézhetjük, hogyan fest, mikor a képzőművész automatikus rajzolást gyakorol, és a nemzetközi festőművészet egy fiatal alkotójának munkáit felvonultató tárlatot is megtekinthetünk a fővárosban januárban. Három kortárs művekből merítő aktuális kiállításhoz szeretnénk kedvet adni.

Az év vége legfontosabb történése a képzőművészet terén a fővárosban kétségkívül a Szlovák Nemzeti Galéria felújított épületének bemutatója volt – teljes újranyitásról még nem beszélhetünk, hiszen pár különleges alkalmat kivéve a galéria januárban egyelőre zárva tart, de az intézmény vezetői azt ígérik, az év folyamán fokozatosan újranyitnak majd az állandó kiállítások. Érdemes azonban odafigyelnünk a kisebb galériákra, melyek gazdag kiállítási anyagot kínálnak, sőt gyakran izgalmas szemszögből igyekeznek rámutatni a különböző médiumok és alkotók közti összefüggésekre. Három, kortárs művészekre specializálódó kiállítást mutatunk most.

A FOG Galéria

A szlovákiai fotográfia kiemelkedő személyiségének, Csáder Juditnak két fotóciklusából származó válogatását nézhetjük meg a FOG Galériában. A Tükröződés – Ébredés és a Nyomok című ciklusok a hetvenes és a nyolcvanas években készültek. Nagy hangsúlyt kapott az akt témája ebben az időszakban az alkotó munkásságában. Csáder Judit az aktokat gyakran modellek tükörképeiről készítette, fotóin a szimbolikus objektek, a képzeletbeli kompozíciók és kapcsolatrendszerek játszanak fontos szerepet. Nyomok című két ciklusa, melyek a nyolcvanas évek elején születtek, a konceptuális művészet jegyében készültek.

A FOG Galéria fontos küldetésnek tartja, hogy teret biztosíton a fiatal művészgenerációnak, illetve hogy rámutasson a generációk közti kapcsolatokban rejlő összefüggésekre. Ezt a szempontot tartották szem előtt ennek a tárlatnak a megszervezésekor is: Csáder Judit fotográfiái mellett a Radovan Dranga és Alex Zelina alkotópárosból álló Ausgang Studio munkáit is megnézhetik a látogatók. Dranga és Zelina fényobjektumokat készítenek, melyekben a technika vívmányainak témája kerül előtérbe. Alkotásaik gyakran egy disztopikus jövőt vizionálnak, ahol a technológia jóval nagyobb teret hódított életünkben, mint a természet és az élő formák.

A párosítás – Csáder Judit fotográfiái Dranga és Zelina objektumai mellett – meglepőnek tűnhet, hiszen míg a fotográfiák líraiak és álomszerűek, az installációk drasztikusan realista módon közelítenek a modern világ egyik leginkább égető problémája felé. Létezik azonban közös nevező: Csáder Judit olyan módon dolgozik a fénnyel és a mélységélességgel, hogy sokat bíz a néző látására és meglátására. Dranga és Zelina fényobjektumai közben szintén a néző fantáziájával játszanak, hiszen a néző az, aki összerakja a történetet és jelentést ad neki. Az örökké tartó hajnal (Večný úsvit) című kiállítás február 25-ig látogatható.

Zahorian & Van Espen

A Dubrovnikban született horvát festőművész, Izvor Pende a kortárs festők fiatal generációjához tartozik. Műveit expresszív ecsetvonások jellemzik, élénk színtereket helyez egymás mellé a vásznon. A fiatal képzőművész a kortárs festészet népszerű alakja – pályája a kétezres években indult, európai nagyvárosokon túl állított már ki Chicagóban is.

Míg munkássága kezdeti szakaszát a figuratív festészet jellemezte, illetve jellemzően a táj és a természet nyújtotta a festészete tárgyát, az utóbbi időben Izvor Pende a teljes absztrakció felé fordult. Munkáiban továbbra is ott találhatók a hivatkozások az organikus struktúrákra és tájképeket idéző formákra. Ezeket az elemeket azonban strukturáltabb alakzatok – egyenes vonalak, geometrikus alakzatok – mellé helyezi a vásznon. Above Beyond Anything Goes című tárlata a Zahorian & Van Espen Galériában nyílt, és február 9-ig látogatható.

NOVA Galéria

Intuíció (Intuícia) címmel nyílt kiállítás a Mihály-kapu közvetlen közelében működő NOVA Galériában. A galéria elsősorban az iparművészet és a dizájn terén alkotó művészeknek szeretne teret biztosítani, de egyre gyakrabban kapnak helyet a klasszikus képzőművészeti zsánerek is a kiállításaikon. Karol Weisslechner ékszerművész, a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem oktatója, aki ezúttal grafikai munkáit mutatja be a galériában.

Ezek az alkotásai azért izgalmasak, mivel a kiállított munkákat az automatikus rajzolás elve vezérelte – amely, hasonlóképpen az automatikus íráshoz, melyről a szürrealisták híresültek el, olyan alkotói mód, melyet az ész által irányított gondolatoktól való szabaduláshoz alkalmaznak. Ez meglepő lehet Weisslechner estében, hiszen egy ékszerkészítő munkáját, úgy sejtjük, precíz tervezés előzi meg a mindennapokban. Aki kíváncsi tehát arra, milyen az, amikor a képzőművész meg tud szabadulni a racionalis gondolatok menetétől, az február 3-ig látogathatja meg a kiállítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?