Elmozdítják a brazil elnököt

Brazíliaváros. Támogatásáról biztosította tegnap a brazil szenátus a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányu-ló jogi eljárás megindítását.

Brazíliaváros. Támogatásáról biztosította tegnap a brazil szenátus a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányu-ló jogi eljárás megindítását. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 180 napra azonnal felfüggesz-tik hivatalából a Brazíliát 2011 óta irányító elnököt.

A 81 tagú szenátusban 55 képviselő szavazott az eljárás megindítására, míg 22-en nemmel voksoltak a több mint 20 órán át tartó maratoni vitát követően. Rousseff jelenleg második mandátumát tölti, amely elvileg 2018 végén jár le. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök látja el addig, amíg a szenátus a legfelsőbb bíróság közreműködésével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. A vizsgálatok lezárultát követően a szenátus várhatóan szeptemberben végleges döntést hoz Rousseff sorsáról. A 6 hónapos kényszerpihenőre azt is jelenti, hogy az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia alatt sem Rousseff látja el az elnöki feladatokat. Az elnök tényleges leváltásához a szenátorok kétharmadának szavazata szükséges, enélkül Rousseff hivatalában maradhat. A brazil elnök visszautasítja a vádakat, és egy „parlamenti puccs” áldozatának tartja magát. Eddigi nyilatkozataiban kizártnak nevezte, hogy lemondjon. Brazília demokratikus történetében eddig csak egyszer fordult elő a mostanihoz hasonló jogi eljárás megindítása. 1992-ben Fernando Collor de Mellót korrupció gyanúja miatt függesztették fel hivatalából, s a politikus végül lemondott. Rousseffnek és pártjának a költségvetési törvény megsértésének gyanúja mellett sokat ártott az elődje és mentora, Luiz Inácio Lula da Silva hivatali idejére visszanyúló hatalmas korrupciós botrány is, amelynek középpontjában a Petrobras állami olajkonszern áll.

A felfüggesztéssel párhuzamosan korrupció miatt eljárás indul a brazil ellenzék vezetője, Aécio Neves szenátor ellen, aki az államfő elmozdítását célzó eljárás megindításának egyik fő kezdeményezője. Miközben a parlamentben vitatkoztak az elnök sorsáról, összecsaptak a Rousseff államfőt támogató tüntetők a rendőrökkel a törvényhozás épületénél. A rendőrök könnygázt vetettek be a megmozdulás résztvevői ellen. Brazíliavároson kívül tiltakozások voltak Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, ahol egyébként az elnök maradását, illetve eltávolítását követelők egymással is többször összecsaptak.

A Dél-Amerika legerősebb gazdaságával rendelkező országot hónapok óta megbénítja a Rousseff körüli bizonytalanság, így a piacok fellélegeztek a szenátusi szavazás eredményének hatására. A politikai káosz különösen azért érinti érzékenyen Brazíliát, mert alig 3 hónap maradt a riói olimpia kezdetéig, és enélkül is bőven voltak gondok az előkészületekkel, ráadásul a gazdaság is tartós recesszióba süllyedt. (MTI, Index, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?