Elhunyt Révész György filmrendező

Életének 76. évében tegnap elhunyt Révész György filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, Balázs Béla-díjas érdemes művész. Révész György 1927-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1950-ben szerzett diplomát. 1946-tól dolgozott a filmszakmában.

Életének 76. évében tegnap elhunyt Révész György filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, Balázs Béla-díjas érdemes művész. Révész György 1927-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1950-ben szerzett diplomát. 1946-tól dolgozott a filmszakmában. 25 nagyjátékfilmet rendezett, 13 órányi tv-filmet és számos rövidfilmet készített, emellett forgatókönyveket írt. Filmjeinek jelentős része irodalmi művek felhasználásával született: Egy szerelem három éjszakája (1967), Utazás a koponyám körül (1970), Volt egyszer egy család (1972), Kakuk Marci (1973), A Pendragon-legenda (1974), Az öreg (1975), Akli Miklós (1986). Nevéhez fűződik Az Ünnepi vacsora (1956), a Micsoda éjszaka (1958), a Fagyosszentek (1962), Az oroszlán ugrani készül (1969), valamint a Hanyatt-homlok (1983) című alkotás is. Révész György tíznél több fesztiváldíjat nyert. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?