Elhunyt Oscar Peterson

Életének 82. évében elhunyt Oscar Peterson legendás kanadai jazz-zongorista és zeneszerző – jelentette hétfőn a CBC kanadai tévécsatorna. Petersont vasárnap este torontói otthonában érte a halál.

Életének 82. évében elhunyt Oscar Peterson legendás kanadai jazz-zongorista és zeneszerző – jelentette hétfőn a CBC kanadai tévécsatorna. Petersont vasárnap este torontói otthonában érte a halál.

A művész több mint hat évtizedes pályafutása során virtuóz technikájával tűnt ki pályatársai közül, de zeneszerzőként is elismert volt. Peterson szakmai-művészi teljesítményét hét Grammy-díjjal – közte életműdíjjal – ismerték el. A legrangosabb jazz-szaklap, a Downbeat tizenkétszer kiáltotta ki őt az év zongoristájának. Kitüntették Glenn Gould-díjjal, UNESCO-díjjal, Juno Awards?szal és számos kanadai kitüntetést kapott. Hazájában, amelyet soha nem tagadott meg, 80. születésnapjára bélyeggel adta ki róla.

Oscar Peterson trombitával kezdte a zenei tanulmányait, s kisgyerekként zongorázott is. Végül a zongoránál kötött ki, miután hamar fény derült arra, hogy tüdőbeteg. Tehetségkutató versenyt nyert 15 éves korában, s attól kezdve folyamatosan kapta a rangos feladatokat. Állandó rádió?műsora is volt.

Első lemezei az 1950-es évszámot viselik, s neve egészen fiatalon fogalom volt a szakmában – stúdió- és koncertfelvételein Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Count Basie, Stan Getz, Charlie Parker, Joe Pass és még nagyon sok művész éneke, illetve játéka hallható.

Igyekezett függetleníteni magát a zenei divatoktól. Sokáig a trió volt a legkedveltebb formációja, majd a hetvenes évektől önállósította magát, és csak alkalmanként csatlakozott együttesekhez.

Oscar Peterson ugyan nem volt nevezhető újító zenésznek, elképesztő technikájával azonban méltán aratott osztatlan elismerést. A nagy zongoristák utolsó mohikánja volt, akitől a jazz-rock és a rock legjobbjai is – köztük Joe Zawinul, Stevie Winwood és mások – tanultak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?