Együtt óvni közös értékeinket

November 15-én Budapesten a 2001. évre szóló tárcaközi műemlékvédelmi egyezményt írt alá Milan Kňažko szlovák és Rockenbauer Zoltán magyar kulturális miniszter. A megállapodásról és a közös műemlékvédelemről Viera Mockovát, a kulturális tárca műemlékvédelmi osztályának vezetőjét kérdeztük.

A ligetfalui Petőfi-szobor felújítására szánt összeget Magyarország 1 millióról 1,5 millió forintra emelteSomogyi Tibor felvételeA minisztériumok tavaly kötöttek először hasonló egyezményt, idén pedig már bővült az együttműködés köre, és növekedett a támogatások összege.

A tavalyi egyezményben a két nemzet közös kulturális identitását jelképező öt tervezet szerepelt. Kutatták a szakemberek a gömöri középkori templomok falfestményeit, előkészítették a borsi, a csúzi és a zselízi kastély, továbbá a deáki katolikus templom restaurálásának tervdokumentációját, illetve megkezdték a munkákat. Budapest 2000-ben hatmillió forintot, Pozsony 1,645 millió koronát fordított a műemlékek közös védelmére. A megállapodás hatékonyan segítette e tevékenységet, ezért a tárcák az együttműködés folytatása mellett döntöttek. Az idei egyezményben már tíz tervezet szerepel. Részben a tavalyi helyreállításokat folytatjuk. A magyar fél idén 18,8 millió forint össztámogatást nyújtott, a szlovák 4,577 millió koronát. A tőketerebesi Andrássy-mauzóleumot, ahol gróf Andrássy Gyulát, a kiegyezés korának első magyar miniszterelnökét és az Osztrák–Magyar Monarchia külügyminiszterét temették el feleségével és fiával, háromoldalú, magyar–osztrák–szlovák együttműködéssel 2005-ig kellene rendbe hozni.

Milyen feltételek alapján kerülhetnek tervezetek a szerződésbe?

A jegyzéket nem minisztériumi hivatalnokok találják ki, hanem a szlovák és a magyar műemlékvédelmi szervek egyeztetnek. A szlovák–magyar kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság szeptemberi ülésén már arról is tanácskoztunk, mi kerüljön a jövő évi megállapodásba. Már ki is szemeltük az egyedi falfestményeiről nevezetes pelsőci református templom 14. századból származó épületét.

Ezen kívül milyen jelentősebb tervezetek kerülhetnek a jövő évi listára?

A szakmai szervezetek december végéig számolnak be terveikről, mert a helyzetet az egyes régiókban működő szakembereik ismerik a leginkább. Tárgyalnunk kell e műemlékek tulajdonosaival, illetve vagyonkezelőivel is, képesek-e és hajlandóak-e anyagiakkal is hozzájárulni egy-egy projektumhoz, hogy aztán a magyar fél is így tehessen.

Említette, hogy tulajdonosként vagy vagyonkezelőként más szervezetek, önkormányzatok is részesei az együttműködésnek. Ha az idei jegyzékre pillantunk, láthatjuk, elsősorban a szlovák–magyar határhoz közeli településekről van szó. „Közös” műemlékeink azonban északabbra is vannak. Az északi régiókban mennyire aktívak a műemlékvédelmi hivatalok, az önkormányzatok?

A szlovák fél, illetve az egyes önkormányzatok tevékenységét nem értékelhetjük csupán a szerződésben foglalt tervezetek alapján. A Műemlékvédelmi Intézet pontosan feltérképezte, milyen állapotban van az ország körülbelül 12 ezer műemlék jellegű ingatlana, és az önkormányzatok, illetve egyéb tulajdonosok is igyekeznek megőrizni az épületek állagát. Más forrásokat is felhasználnak, például a Pro Slovakia állami alap támogatásait.

Létezik valamilyen nyilvántartás arról, hogy a jövőben mely épületek helyreállítására van a legégetőbb szükség?

Konkrét jegyzék nincs. Ám a műemlékvédelmi hivatalaink szorosan együttműködnek, s ha lenne elegendő pénz, azonnal tudnánk, mely épületek rekonstrukcióját foglalhatnánk a kétoldalú szerződésbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?