Egyszerű sztorikat mesél

Berlin. Májusban Cannes-ban Arany Pálmával, az elmúlt hét végén Berlinben az Európai Filmakadémia legjobb filmjének és a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták a fiatal román filmrendező, Cristian Mungiu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (4 hónap, 3 hét, 2 nap) című filmjét.

Berlin. Májusban Cannes-ban Arany Pálmával, az elmúlt hét végén Berlinben az Európai Filmakadémia legjobb filmjének és a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták a fiatal román filmrendező, Cristian Mungiu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (4 hónap, 3 hét, 2 nap) című filmjét.

A film egy román nőről szól, aki a hírhedt Ceausescu-diktatúra idején tiltott abortuszra kényszerül. Franciaországban már hónapok óta vetítik, s eddig több mint 300 ezren tekintették meg.

Mungiu szerint filmjének külföldi sikere azzal magyarázható, hogy a fiatal román rendezői generáció rendkívül élő filmeket készít. A filmkészítők új generációjának semmi köze nincs a kommunizmushoz. Ez a generáció éppen ezért már nem bonyolult, metaforikus filmeket készít, hanem egyszerű történeteket mesél.

S hogy miért a Ceausescu-korszakról? Erre a kérdésre a tegnapi Der Tagesspiegelnek nyilatkozva Mungiu azt válaszolta, hogy filmje nemcsak a múltról, hanem a jelenről is szól. 1989-ig tiltott volt az abortusz Romániában. Miután engedélyezetté vált, 1990-ben csaknem 1 millió abortuszt hajtottak végre. S még ma is évente mintegy 150 ezret. Csupán azért, mert az emberek nem értik, hogy az abortusz nem „védekezési eszköz”.

Mungiu nem neheztel amiatt, hogy a Vatikán „ocsmánynak” nevezte filmjét. Szerinte a Szentszék és ő ugyanarról a témáról, csak más szemszögből beszélnek. A Vatikán egyházi szemszögből, ő maga pedig művészi megközelítésből. S vannak, akik azt gondolják, hogy egy filmdráma csakis egyfajta szélsőséges beállítást tükrözhet. „Ezen kívül azt hiszem, a művészet eszközei inkább segítik az emberek képzését, mint egy prédikáció” – hangoztatta a román rendező.

Cristian Mungiu egyetértett azzal, hogy a román közönség a hosszú „absztinencia” után jobban érdeklődik a hollywoodi termékek, mint a hazai filmek iránt. Szavai szerint ez a helyzet általánosnak számít Európában. Mégis úgy vélte, hogy az emberek mind szívesebben fogadják azokat a történeteket is, amelyek róluk szólnak, s közel állnak hozzájuk. „Mi ezeknek az embereknek szeretnénk filmeket készíteni, még ha nincsenek is sokan” – jelentette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?