Egy darabka paradicsom

A Hegyek éve nemzetközi tervezet alapvető célja többek között a hegyek ökológiai rendszerével kapcsolatos tudat és tudás kialakítása, valamint a hegyekben található erőforrások megőrzése és folyamatos fejlesztése az emberiség életminőségének biztosítása érdekében – hangsúlyozták fővárosi bemutatójuk

A Hegyek éve nemzetközi tervezet alapvető célja többek között a hegyek ökológiai rendszerével kapcsolatos tudat és tudás kialakítása, valamint a hegyekben található erőforrások megőrzése és folyamatos fejlesztése az emberiség életminőségének biztosítása érdekében – hangsúlyozták fővárosi bemutatójukon a SalzburgerLand Idegenforgalmi Iroda dolgozói. Akik szerint a tartományt nemcsak a hegyek, hanem a tavak, folyók, erdők, idilli falvak és jómódú városok jellemzik, miközben a természet megóvása nem divatjelenség. Ugyanis a parasztok ősidők óta tudják, nem tehetik tönkre megélhetésük legértékesebb forrását. Érthető, miért található a tartományban a legtöbb bio-gazdálkodó, akik szívesen látják vendégül egy kis kóstolóra – sajt, vaj, tej, friss sült hús, ropogós házi sütésű kenyér – a turistákat.

Hogyan lehet összhangba hozni a természetet a völgyekben élő emberek és vendégeik igényeivel? Ezt a kényes kérdést a Hohe Tauern Nemzeti Park megalapításával oldották meg. Sikeresen. A nemzeti park szívében, az örök jég birodalmában nem megengedett egyetlen beavatkozás sem, a külső zóna, az alpesi legelők, erdők, tengerszemek, lápok és vízesések, a ritka virágok, növények és állatok élettere maradt.

A helyi szakértők beszámoltak az AMAS 2000 (Austrian Moderate Altitude Study – Ausztriai magasság-vizsgálati tanulmány) kutatási programról, amely a hegyekben eltöltött üdülés egészségre gyakorolt hatását vizsgálja, és az eredményt összehasonlítja az alacsonyabban fekvő régiókban eltöltött üdülések hatásával. A 2000 azt jelenti, hogy elsősorban a 2 ezer méter tengerszint feletti magasságban töltött idő hatását vizsgálták. Az eredmények meglepték a legnagyobb szkeptikusokat is: bizonyított a szív-és a keringési rendszer „gazdaságosabb” működése, a vércukor- és a vérzsír-szint értékeinek javulása, átlagos 2,5 kilogrammos súlycsökkenés, de mert a test víztartalma változatlan értékeket mutatott, a test zsírtömege módosult kedvezően. A pozitív hatás hosszabb tartózkodás esetén érvényesül, a tanulmányban tudományos bizonyítást nyert az is, hogy a hegyekben erőt lehet meríteni – tudatta Andrea Huemer, a turistaszövetség kereskedelmi szakértője. Nem titok, hogy a tartományban minden negyedik őslakos a turizmusnak köszönheti munkahelyét. A kereken félmillió lakosra évente 21 millió vendégéjszaka jut. Salzburgban 195 vendégágy, több mint 4 ezer szálloda és étterem, valamint 9 ezer magánszállás várja a látogatókat. Az alapelv a közös felelősségvállalás a turizmus gazdasági sikeréért, valamint a környezettel, a természettel és kulturális örökséggel való gondos bánásmód. És mert nincs még egy olyan gazdasági ágazat, amelynek léte annyira függne a természet épségének megőrzésétől, vitás esetekben a természetes környezetet kell előnyben részesíteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?