Dzsedi-versek, mangák

Újabb változásokkal kezdi az új évet a Szőrös Kő – olvasható H. Nagy Péter főszerkesztő Új Kőkorszak című, a folyóirat 12. évfolyamát nyitó írásában. A megszokott rovatok ezentúl nem jelentkeznek minden egyes lapszámban, de időről időre visszatérnek, emellett újabb rovatokkal is jelentkezik a megújult Szőrös Kő.

Újabb változásokkal kezdi az új évet a Szőrös Kő – olvasható H. Nagy Péter főszerkesztő Új Kőkorszak című, a folyóirat 12. évfolyamát nyitó írásában. A megszokott rovatok ezentúl nem jelentkeznek minden egyes lapszámban, de időről időre visszatérnek, emellett újabb rovatokkal is jelentkezik a megújult Szőrös Kő. Ezek közé tartozik a Szőrözés című is, amelyben Kilépés egy szűk „hagyomány” teréből címmel Németh Zoltán vitaindító, a kortárs „szlovákiai magyar” líra értelmezhetőségével foglalkozó írása kapott helyet. „A szlovákiai magyar költő szinte sosem a megelőző szlovákiai magyar költőgenerációra figyelt, hanem egyes megelőző vagy vele kortárs magyarországi, esetleg világirodalmi kanonikus szerzőkre és saját generációjának egyes szlovákiai magyar lírikusaira. ĺgy aztán nincs, nem lehet szó hagyománytörténésről sem vagy legalábbis csak nagyon korlátozott értelemben…” – írja Németh Zoltán. A Meglepő szőrösszeállítás Jakub Al-Muhadzser verseit és gyűjtéseit adja közre Horváth Viktor összeállításában és értő, eligazító kommentárjaival – Joda Mester (?) egyik versével kapcsolatban például megtudhatjuk: „Kérdés, hogy a darab valóban dzseditől származik-e, vagy esetleg egy, a sötét oldalhoz tartozó sith lovag írta. Talán Luke Skywalker, Obi van Kenoby, netán maga Joda Mester a költő, de az sem kizárt, hogy egy korai Dart Wader fatrassal van dolgunk.” Ugyancsak ebben a rovatban kaptak helyet Barak László, Z. Németh István, Pollágh Péter, Szászi Zoltán, Keresztesi József és Halmai Tamás versei, valamint Ardamica Zorán vizuális költeménye. A Szőrelágazás „Az év irodalmi alkotása 2006” című pályázatra érkezett novellákból közöl. A Kővendég a 18 éves Hegedűs Réka, a vele készült interjúból az is kiderül, pontosan mi is a manga, amelyek készítésével ő maga is foglalkozik. (A lapszámot is Hegedűs Réka mangái illusztrálják.) A Kő kövön kritikarovatban L Varga Péter Görözdi Judit és N. Tóth Anikó Mészöly-monográfiájával, Rácz I. Péter Vida Gergely legújabb, Rokokó karaoke címmel megjelent verseskötetével, Karácsonyi Zsolt pedig Tomaso Kemeny Erdély aranypora című kötetével foglalkozik. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?