Bolgár film kapta a Hullámtörők díjat

ÖSSZEFOGLALÓBudapest. A Viktoria című bolgár film, Maya Vitkova első rendezése kapta a hétvégén befejeződött 21. Titanic Filmfesztivál 8000 euróval járó Hullámtörők díját a Szász János filmrendező vezette nemzetközi zsűri döntése alapján.Az idei filmmustrán kilenc film versengett a fődíjért.

ÖSSZEFOGLALÓ

Budapest. A Viktoria című bolgár film, Maya Vitkova első rendezése kapta a hétvégén befejeződött 21. Titanic Filmfesztivál 8000 euróval járó Hullámtörők díját a Szász János filmrendező vezette nemzetközi zsűri döntése alapján.

Az idei filmmustrán kilenc film versengett a fődíjért. A Viktoria a bulgáriai rendszerváltás körüli korszakot idézi meg három generáció – nagymama, anya és lánya – történetén keresztül. A pártállam utolsó éveit sok archív bejátszással és szatirikus humorral megelevenítő film főhősét, a köldök nélkül született Viktoriát az évtized gyermekének választják, Todor Zsivkov keresztlányaként kiváltságos helyzetben cseperedik, míg Amerikáról álmodozó anyja csapdába kerül, a kommunista rendszer bukása viszont az egész család életében fordulatot hoz. A rendező-forgatókönyvíró Maya Vitkova kiemelte: realisztikus módon akarta ábrázolni ezt a saját életéből is merítő, ezért nagyon személyes történetet, nem szép tündérmesét, hanem hihető sztorit írt, amelyben azért vannak varázslatos pillanatok is.

A nemzetközi zsűri az izlandi Benedikt Erlingssonnak rendezői különdíjat adott Lovak és emberek című alkotásáért. A diákzsűri elismerését a finn Dome Karukoski filmje, az Oroszlánszív című produkció nyerte el az Európai történetek szekció legjobbjaként. Az öt budapesti helyszínen megrendezett mustra kilencnapos vetítéssorozatának közönségdíját Az optimisták című norvég film nyerte, amely az életörömről szól egy nagy meccsre készülő, 66–98 éves korú nőkből álló röplabdacsapat történetén keresztül.

A Titanicra minden évben legalább egy magyar filmet is igyekeznek meghívni: idén Novák Erik Fekete leves című egészestés játékfilmje szerepelt a programban. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?