Balkan Fanatik

A Nox 2002 őszén új színt hozott a magyar könnyűzenébe. Az elmúlt évek legérdekesebb és legígéretesebb együttese a végtelenül gazdag magyar népzene dallam- és szövegvilágát ötvözi a harmadik évezred elektromos zenéjével. Hasonlóban utazik a Balkan Fanatik is, bár nem a Nox által megismert populáris vonalat képviseli, és nem csak a magyar népzenéből merít.

Mindjárt rátérünk a hőseinkre, de előtte engedtessék meg egy rövid kitérő. A Burani egy népszokás Tirnavoban, a közép-görögországi kisvárosban minden húshagyó kedden megünneplik; a termékenységet, a szaporodást, a természet rügyfakadását jelképezi. Burani a neve egy spenótból, retekből és csalánból készült zöldséglevesnek is, amit az ünnepség résztvevői fogyasztanak. A szertartást a főburanióta megválasztásával kezdik, aki a tánc élére áll, és ezzel kezdetét veszi a karneváli felvonulás. Érdekesség, hogy régebben csak férfiak vehettek részt rajta, az illetlen dalok és tréfák miatt.

És hogy a Balkan Fanatik tagjainak mi közük van az ünnephez? Egyszerű, részesei voltak a tavalyi karneváli forgatagnak. A népszokás ihlette a zenekar első kislemezdalát, a Fuckmen címűt, tehát adta magát a dolog, hogy a videoklip a helyszínen készüljön el. Kiutaztak Tirnavoba, és egy jó hangulatú klipet készítettek. A görögök nagyon kedvesek voltak velük, a forgatás egész ideje alatt körülrajongták őket, és volt alkalmuk megkóstolni a híres zöldséglevest is.

A zenekar két frontembere jelentős zenei tapasztalatokkal rendelkezik. Yorgos Tzortzoglou már harminc éve zenél, mindig is népzenei alapokkal dolgozott, a Barbaro és a Gépfolklór nevű csapatokban játszott. Az ő ötlete volt, hogy a másik frontember, Lepés Gábor elektronikus zenéjét elegyítsék népzenei elemekkel, s mivel a népzenei elemek főleg keletiek, balkániak, így lett a zenekar neve Balkan Fanatik. Ők ketten képezik a csapat gerincét, rajtuk kívül további ismert zenészek működnek közre a lemezen. Fibula, a rapper a Rémemberben játszik, Herczku Ágnes énekesnő az Állami Népi Együttes állandó táncosa és népdalénekese, Mc Yammin’ rapper-énekesnő pedig különböző produkciókban szerepelt már az Egyesült Államokban és Európa számos országában.

Ugyan a Balkan Fanatik zenéje jóval összetettebb, mint a Nox-é, sokszor meg kell hallgatni ahhoz, hogy felfedezzük az értékeit, és nem csak a hat angol nyelvű dal miatt, ennek ellenére (vagy éppen ezért) mindenkinek ajánlom a figyelmébe. Az énektanárok se zárkózzanak el a stílus elől, ha másképp nem megy, a Nox és a Balkan Fanatik segítségével bizonyítsuk be a mai tizenéveseknek, hogy népdalokat énekelni nem ciki, vagy unalmas iskolai kötelezettség, hanem egy jó buli. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?