Az OutKast legyőzhetetlen

2004 első napjaiban a tengerentúli lemezeladási adatok az előzetes várakozásoknak megfelelően jócskán visszaestek. A legsikeresebb albumokból is csak feleannyi fogyott, mint az ünnepek előtt. Mindezek ellenére továbbra is tartja az első helyét az OutKast a kis- és nagylemezlistán egyaránt.

Az OutKast sikere és egyben jelentősége abban rejlik, hogy a fiúk a döntően agresszív beállítottságú déli rappet dallamosabb és humorosabb irányba terelték. A duó tagjai, Andre Benjamin (Dre) és Antwan Patton (Big Boi) egy atlantai gimnáziumban ismerkedtek össze, és mivel zeneileg egy hullámhosszon voltak, elkezdtek közösen rappelni. Felkeltették az Organized Noize nevű producercsapat érdeklődését, amely akkortájt főleg két lányformáció, a TLC és az Xscape sikerei felett bábáskodott, segítségükkel az OutKast több demofelvételt készített. Az érettségi után Dre és Big Boi a BabyFace vezette LaFace nevű kiadótól kapott lemezszerződést, a Player’s Ball című daluk felkerült a cég egyik válogatására, majd kislemezen is megjelent. A dal sikere megadta a kellő lökést a srácok első nagylemezéhez, amely 1994-ben Southernplayalisticadillacmuzik címmel került a boltokba, és elérte a platinastátust, amely legalább egymillió eladott példányt jelent. 1995-ben elnyerték a legjobb rapcsapatnak járó elismerést a Source-díjátadáson. A következő albumuk 1996-ban látott napvilágot ATLiens címmel, amely szintén eljutott a platináig, leginkább az Elevators (Me & You) című slágernek köszönhetően. Az 1998-as Aquemini című nagylemez már dupla platina lett. 2000-ben az ezredforduló tiszteletére Dre megváltoztatta becenevét, és az év végén kiadott Stankonia borítóján már mint Andre 3000 bukkant fel. A korong addigi legsikeresebb lemezük lett, és a rajta szereplő Ms. Jackson igazi világslágerré nőtte ki magát, a felvétellel nálunk is befutott a duó. Ezután egy válogatáslemezzel is előrukkoltak Big Boi And Dre Present címmel, amelyen a régi dalok mellett három új szerzemény hallható. Közben megkapták a legjobb rapcsapatnak járó Grammy díjat.

A fiúk 2003 második felében újabb zenei csemegével jelentkeztek a Speakerboxxx / The Love Below című dupla album formájában, amelyen külön-külön villantják meg tehetségüket. A szólólemezeiket egy csomagban dobták piacra az együttesük neve alatt, holott meglehetősen különböznek egymástól. Big Boi a kemény hip-hop ritmusokat részesítette előnyben, társát, Andre 3000-t viszont a melodikusabb oldaláról ismerhetjük meg, a cédéjére felkerült dalok nagy részében nem is rappel, hanem énekel. Az ellaposodó hip-hop műfajon belül a rajongók és a kritikusok szerint egyaránt ritkán hallott minőséget képviselnek a srácok szólóalbumai. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?