Az igényes zene ünnepe

Pozsony/Érsekújvár. Október 21–24. között ismét megrendezik a Pozsonyi Dzsessznapokat. A hazai dzsesszrajongók legnagyobb és legszínvonalasabb ünnepe idén is a Kultúra és Pihenés Parjában (PKO) kap helyet, az éjszakai baglyokat pedig a fesztivál ideje alatt az Aréna Színházba várják éjjeli jammelésre.

Pozsony/Érsekújvár. Október 21–24. között ismét megrendezik a Pozsonyi Dzsessznapokat. A hazai dzsesszrajongók legnagyobb és legszínvonalasabb ünnepe idén is a Kultúra és Pihenés Parjában (PKO) kap helyet, az éjszakai baglyokat pedig a fesztivál ideje alatt az Aréna Színházba várják éjjeli jammelésre.

A Rock Pop szervezőiroda érezhetően igyekezett nyitni a szélesebb rétegek felé, a fesztivál idei kínálatában ugyanis két olyan sztárzenekar is szerepel, akiknek csak érintőleges közük van a dzsesszhez, viszont világszerte tömegeket vonzanak. A brit Level 42 dalaival a nyolcvanas években teli voltak a slágerlisták, ami azért is meglepő, mert zenéjük az átlagnál jóval igényesebb, fúvósokkal, bonyolult akkordmenetekkel dúsított, így nehezebben fogyasztható volt. Abban is különböztek a korabeli felhozataltól, hogy hangzásuk a basszusgitáros Mark King játékára épült, aki a dalok többségét is jegyzi, és akinek bravúros technikáját a legszigorúbb szakmabeliek is dicsérő jelzőkkel illették. A funk-, pop- és dzsessz-elemekből összeolvasztott egyedi Level 42 stílus az évek alatt mit sem kopott, ezt bizonyítja a zenekar 2002-es látványos visszatérése.

Az Incognito zenéjét az „acid jazz” fiókba igyekeznek begyömöszölni a kritikusok, alaposan kitágítva a stílus kereteit, mivel ez a formáció a soul és a funky világában is otthonosan mozog. A több hangszeren játszó, produceri teendőket is ellátó Paul „Bluey” Maunick körül 1979 óta többször cserélődtek a zenészek és vendégénekesek, egy-egy fellépésük mindig a meglepetés erejével hat, mert a nézők sosem tudhatják, kik bukkannak fel a színpadon. A dalok sodró lendületűek, a melódiák ravaszul fülbemászóak, a hangszerelés pedig választékos és rendhagyó.

A Pozsonyi Dzsessznapok harmadik sztárfellépője Jimmy Smith, a Hammond-orgona 76 éves veteránja, akinek megjelenése annak idején felért egy forradalommal. Játékában egyesíti a soul jazz és a blues leghaladóbb hagyományait.

Haladó hagyománynak tekinthető a szervezők részéről az is, hogy a pozsonyi fesztivál néhány fellépőjét az érsekújvári közönségnek is házhoz szállítják. Szombaton, október 23-án a helyi Milenium sportcsarnokban fellép a Level 42, a budapesti Tropical Transform Quintet, valamint a hazai A’Conto. A magyarországi vendégek zenéje a latin, a cross-over jazz, valamint a népzenei rétegekbe enged betekintést, miközben végig megmaradnak napjaink dzsessz-zenéjének keretein belül. Az évek során kialakult hangzásukon a modern dzsessz számos nagy alakjának hatása fellelhető (Michael Brecker, Joey Calderazzo, Michel Camilo), amelyet jellegzetes előadásmódjukkal ötvözve kifinomult ízléssel szólaltatnak meg. Az A’Conto Szlovákia első funk-zenekara, 1987-ben alakult, néhány alapító tag azóta vendégeskedett Richard Müller, Janko Lehotský és az Elán lemezein is. Nemrég csatlakozott hozzájuk egy, a Nemzeti Színház zenekarának tagjaiból álló fúvós-szekció is, és saját számok mellett a Mezzoforte, Joe Cocker, James Brown és a Wheather Report dalait is játsszák.

A csütörtökön kezdődő Pozsonyi Dzsessznapok teljes programja a www.bjd.sk honlapon található, ahol az elmúlt évek krónikájában is lapozgathatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?