Az igazság nyomában

A Szőrös Kő legújabb száma mondhatni tanulmánycentrikus, persze nem kell nélkülözniük a szépirodalom kedvelőinek sem. A számot Juhász Miklós Látomás c. novellája nyitja. Juhász Miklósnak 2002-ben jelent meg novelláskötete az AB-ART Kiadónál, melyben jobbára a kisemberek mindennapjaiból vette témáit.

A Szőrös Kő legújabb száma mondhatni tanulmánycentrikus, persze nem kell nélkülözniük a szépirodalom kedvelőinek sem. A számot Juhász Miklós Látomás c. novellája nyitja. Juhász Miklósnak 2002-ben jelent meg novelláskötete az AB-ART Kiadónál, melyben jobbára a kisemberek mindennapjaiból vette témáit. Az itt közölt írás garantáltan más. Haraszti Mária versben emlékezik a decemberben tragikus körülmények között elhunyt Zalabai Zisgmondra. Szűcs Enikő Levelek a múltból címmel közöl részletet idén megjelenő prózakötetéből. Németh Károly András tollából pedig egy fantasy részletet olvashatunk.

Ennél azonban izgalmasabb Döbörhegyi Ferenc sci-firől szóló tanulmánya, melyben a szerző az igazság nyomába ered, Bioy Cesares Morel találmánya c. könyve kapcsán. Döbörhegyi szerint „a szöveg egyik fontosnak tekinthető kérdésiránya a valóság-fikció fogalmi oppozíciója, illetve ezen oppozíció elbizonytalanítása mentén szerveződik, figyelembe véve a fikció jelentéseit (kitalálás, elmeszülemény, képzelődés, agyrém).” A szerző szerint érdemes volna a Cesares könyvét a cyberpunk elődszövegeként is számításba venni.

Jászay Tamás Mi a mítosz ma? című tanulmányában arra a kérdésre próbál választ kapni, milyen formában vannak jelen az európai mítoszok kortárs világirodalmi művekben; különös tekintettel Salman Rushdie mítoszkoncepciójára. A fiatal szegedi kutatónak nem ez az első tanulmánya a posztkolonializmus tárgyköréből. Véleménye szerint „a múlt eltörlésével/átírásával a saját, általában töredékes narratívák tolakodnak előtérbe. A politikai ideológiák, az irodalmi, vallási, történelmi stb. mítoszok újraírásának kulcsa valószínűleg a posztkoloniális létre vezethető vissza.”

Kocur László Görömbei Andrásnak ajánlott tanulmányában a határon túli irodalmak néhány kérdését fejtegeti.

Miklós László írása a martosi népviseletet ismerteti. Emlékezetem szerint a lap eddig nem közölt néprajzi jellegű tanulmányokat. Mint az önmeghatározó alcím is mondja, a lap az irodalom, a művészet és a kritika területéről közöl írásokat, a néprajz pedig egyikbe sem illik a fenti kategóriák közül. Mindazonáltal Miklós László tanulmánya érdekes (szakszerűségét nem tudjuk megítélni), s reméljük, nemcsak anyagínség miatt került a lapba. A számot Lipcsey György alkotásai illusztrálják. (kcr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?