Az értelem a tettben van

Érsekújvár. A Művészeti Galéria kiállítótermében Helena Markusková és Szombathy Bálint nyitották meg Juhász Rocco József, az idén negyvenéves költő és performer nem mindennapi születésnapi kiállítását, amelyet a közönség június 28-ig tekinthet meg.

Az elektronikus médiával összekapcsolt írógép: a régi és új együttélése, rétegeződése a mai napig megőrizte aktualitásátHarna Péter felvétele „Ez az első kiállítás, melyet nem én állítottam össze, a feladatra Helena Markusková vállalkozott, aki olyan anyagok bemutatásához is ragaszkodott, melyeket én magam nem tartottam volna fontosnak, szerinte azonban szükségesek, egyfajta folytonosság előidézéshez. A kiállításon szerepelnek jelentősebb, 1986-tól 2002-ig készült vizuális munkáim” – jegyezte meg Rocco, aki eddig közel húsz ország mintegy ötven városában lépett fel, Mexikótól Japánig az ottani alternatív művészeti akciókon, idehaza viszont a Stúdió erté kortárs művészeti társulás vezetőjeként számos sikeres fesztivál szervezője volt. A kiállításon bemutatják a Korszerű szendvics, 1989-ben megjelent verseskötetét és a Van még szalámi, 1992-ben napvilágot látott multimediális kötetet, továbbá azokat a kiadványokat – Amikor Kassák valaki más, Dúdor Mail Art katalógusok –, melyek összeállításában részt vett.

„Számomra külön örömet jelent e kiállítás, mivel Rocco szuggesztív jelszerűségét, emblematikus motívumokból álló grafikáit nagyon kedvelem. Kacérkodik az ideával, parodisztikusan, abszurdan lázad, mégis játszadozik, és nem esnek távolt tőle sem a nyelvi, sem pedig a fényjátékok. Egyik korábbi munkáját, az írógépet azért tartottam fontosnak bemutatni, mert elektronikus médiával kapcsolja össze a régi tárgyakat, ez a posztmodern vonatkozás, a régi és új együttélése, rétegeződése a mai napig megőrizte aktualitását. Későbbi időszakában a test egyfajta „meghosszabbítása”, a fej parodikus kinövésekkel való ellátása (amikor fejére túlméretezett hangtölcséreket szerelt), új performer énképet jelentett számára. Többek közt Naganóban is fellépett ezzel az alkotással, és Dániában Ben Petersonnak anynyira megtetszett, hogy közelebbről is megismerkedtek egymással. Az egyik legmegrázóbb munkája a kerékpározás a levegőben egy kéményen, ezt fotókon és videofelvételen is megtekinthetik a látogatók. Ez az a pillanat, amikor a szabad térben, az állandóan kísérletező alternatív művész meghaladja önmagát. A néző pedig önkéntelenül felteszi a kérdést: meddig mehetünk el, mire vagyunk képesek?! Roccó megadja a választ: az értelem a tettben van, abban, hogy megteszszük! Vizuálisan attraktívak az alkotásai, bámulatba ejtő a merészsége. Egy részükből nyilvánvaló az üzenet, egymás mellett élünk, de nem érzékeljük a környezetünket, egymás életérzéseit” – vezet végig Helena Markusková a kiállításon, melynek egyik utolsó állomásaként azoknál a felvételeknél állunk meg, ahol a zsák, mindig más elemekben, alagút, kígyó, bűvészmutatvány formájában van jelen. Roccó átmászik rajta, de végül csak a lába és a keze látható, melyben egy ártatlan fehér nyuszit tart.

A kiállítás ünnepeltjétől megtudtuk, idén nem lesz fesztivál Érsekújvárott, de lesznek performance-előadások, ősszel Kelet-Ázsia és Kelet-Európa művészeinek találkozását tervezi. „A tavalyi fesztiválon már bejelentettem, olyan széles már a performance-művészek társadalma, hogy nincs értelme több helyről meghívni embereket, csak azért hogy találkozzunk. A performance-hálózat alapító tagjaként bizonyos témákra meghirdetett rendezvényeket tervezek a jövőben” – jegyezte meg Juhász R. József.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?