Az első évtized összegzése

A napokban tartotta évzáró közgyűlését a Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoport. A tizedik évet zárták, ami jelentős időnek számít gyorsan változó napjainkban. Az elmúlt tíz esztendő alatt a csoport a hiányzó magyar társadalomtudományi kutatóintézet feladatait kívánta tevékenységével lehetőség szerint s részben betölteni – mindaddig, amíg nincs a szlovákiai magyar társadalom kutatásával foglalkozó valódi intézmény.

Fukári Valéria, Szarka László, valamint Vadkerty Katalin, a Társaság új elnökeMenyhárt József felvételeNos, tíz év után, úgy látszik, a Mercuriusra továbbra is szükség van, a szlovákiai magyarság múltjával és jelenével, társadalmának leírásával és elemzésével foglalkozó kutatások legfőbb támogatója továbbra is a Mercurius. Az e témakörökben tevékenykedő kutatók – szociológusok, történészek, nyelvészek, jogászok, néprajzkutatók – továbbra is leginkább a Mercurius segítségére számíthatnak. Az eltelt tíz év alatt ugyanakkor a Mercurius működési formája sem változott, továbbra is öntevékeny szervezetként jegyzi magát, amely pályázatok révén elnyert pénzekből tartja fenn magát, illetve működteti a keretei között folyó kutatásokat. A fő támogató, amint Gyurgyík László titkári beszámolójából kiderült, továbbra is a Magyar Köztársaság Illyés Közalapítványa, s pár éve eredményesen pályázik a csoport a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának Kisebbségi Célalapjánál is.

Az elmúlt évben három pályázatot nyújtottak be az Illyés Közalapítványhoz – mindhármat sikerrel –, összesen öt kutatási tervezetre. Ezekben Lanstyák Istvánnak a nyelvi érintkezések alapkérdéseit, Gyurgyík Lászlónak a szlovákiai magyarság demográfiai változásait vizsgáló kutatása, Vadkerty Katalinnak az 1948 utáni csehszlovák–magyar kiegyezéssel foglalkozó, Sándor Annának a szlovákiai magyar nyelvjárások szöveggyűjteményét összeállító munkája, Vancsóné Kremmer Ildikónak és Bergendy Mónikának a szlovákiai magyar iskolák kétnyelvűségét elemző kutatása szerepelt. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának Kisebbségi Célalapjánál az elmúlt évben három kutatási tervezettel pályázott a csoport ugyancsak sikerrel.

A kutatások eddigi eredményei a szélesebb érdeklődő közönség számára is elérhetők azokban a kötetekben, amelyeket a Mercurius Társadalomtudományi Kutatócsoport immár hagyományosan a Kalligram Kiadó gondozásában jelentet meg a Mercurius Könyvek sorozatban, s amelyből tavaly a tizenkettedik és a tizenharmadik kötetet vehették kézbe az olvasók, mégpedig a kétnyelvűség témakörével foglakozó kötetet Lanstyák István és Simon Szabolcs szerkesztésében, valamint a Társadalom – Tudomány címűt Gyurgyík László és Kocsis Aranka szerkesztésében. Az utóbbi a tizedik évforduló alkalmából készült reprezentatív válogatás a Mercurius műhelyében folyó kutatások eredményeiből. Az idén további két kötet várható a sorozatban, Gyurgyík Lászlónak az asszimiláció kérdésével foglalkozó munkája és a Sándor Anna szerkesztésében készülő Zobor-vidéki nyelvi atlasz.

Az elmúlt év rendezvényei közül a titkári beszámoló kiemelte a tizedik évforduló alkalmából decemberben a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetével közösen rendezett kétnapos konferenciát, amelyen a csoport tagjai és más hazai kutatók mellett magyarországi előadók is szép számmal szerepeltek.

Az idei és a következő évek legfőbb feladataként vitatta meg a csoport az utánpótlás gondját, vagyis a fiatal pályakezdők megnyerésének mikéntjét a rendszeres kutatómunka számára. Ennek érdekében többek között egy háromszakaszos képzés tartalmi és módszertani kereteinek kidolgozásán fáradoznak a kutatók.

Végül a csoport Turczel Lajos irodalomtörténész tiszteletbeli elnök tíz éven át tartó töretlen munkálkodását megköszönve új elnököt választott – remélhetőleg megint legalább tíz évre –, s ez Vadkerty Katalin történész lett. (-ka-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?