Az az átkozott kábítószer

Európában a vadkender, illetve az abból készült marihuána a legelterjedtebb kábítószer. A vadkendert a meleg égövi országokban termesztik, és szárított leveleit („fű”) vagy a virágzatából kivont gyantát (hasis) szállítják-csempészik a világ minden részére.

Európában a vadkender, illetve az abból készült marihuána a legelterjedtebb kábítószer. A vadkendert a meleg égövi országokban termesztik, és szárított leveleit („fű”) vagy a virágzatából kivont gyantát (hasis) szállítják-csempészik a világ minden részére. A vadkendert szívják, mint a dohányt, de egyesek az ételeikbe is belefőzik.

A második helyen az amfetaminoknak nevezett mesterséges élénkítőszerek állnak. Régebben sokan szedték őket fogyókúrás vagy frissítőtabletták gyanánt, de amikor kiderült, hogy függőséget, sőt halált okozhatnak, kivonták őket a forgalomból. A rendőrségnek az Ecstasy nevű szer megjelenése óta van sok dolga velük.

Valamennyi kábítószer közül a heroin a legveszélyesebb; Európában évente több ezren halnak meg heroin-túladagolás miatt. A nagy kockázat és a magas ár (egynapi adag kb. 500 koronába kerül) ellenére a becslések szerint Európa-szerte sok százezer ember szenved heroinfüggőségben.

A kokain és annak származéka, a „crack” bizonyos szempontból hasonlít a heroinhoz. Fokozza az állóképességet és a nemi vágyat, de súlyos szociális, testi és szellemi kockázatokat rejt magában. Magas ára miatt Európában a kokain ma még nem olyan elterjedt, mint az Egyesült Államokban. Az LSD-t (lizergsav-dietilamid), amely hallucinogén anyagnak számít, Európában viszonylag kevesen fogyasztják. A szer hatásai nem előreláthatóak, s ez óvatossá teszi a kíváncsiskodókat.

Okoz-e függőséget a marihuána?

A marihuána pszichoaktív anyag: képes befolyásolni az ember gondolkodását, magatartását, hangulatát. Minden ilyen anyag (köztük a koffein is) kiválthat függőséget.

A tetrahidro-kannabinol, rövidítve THC – a vadkender pszichoaktív hatóanyaga – erős nyugtató és altató hatású szer, úgynevezett szedatohipnotikum. Már kis adagban is rontja a mozgáskoordinációt, megzavarja az érzékeket és az időérzékelést. Hatása alatt autót vezetni vagy gépet kezelni életveszélyes!

A marihuána tartós fogyasztása tompítja az érzelmeket és a szellemi képességeket, s kioltja a késztetéseket és törekvéseket. Részben a marihuána rabjainak passzivitása magyarázhatja, miért tartják egyesek ártalmatlannak ezt a kábítószert.

A marihuánának az elmére és a viselkedésre gyakorolt hosszú távú hatásáról még sok mindent nem tudunk, de amit tudunk, az amellett szól, hogy ezt a drogot is ajánlatos elkerülni. Ami a szervezetre gyakorolt hatását illeti, a marihuánás cigaretta talán még jobban megviseli a tüdőt, mint a dohányzás.

Miért különösen veszélyes

a heroin?

A herionról nem véletlenül mondják, hogy teljesen felőrli rabjainak életét. A heroinista nemcsak lélektani hatásaihoz szokik hozzá, hanem – akár már egy hónap leforgása alatt – a testi hatásaihoz is.

A heroint általában injekcióban adják be, s így közvetlenül a vérkeringésbe kerül, bár más módon is fogyasztható. Ezután a heroinistát egy percig tartó euforikus érzés fogja el, amelyet egyesek a szexuális kielégüléshez hasonlítanak. A következő 4-6 órában az illető látszólag letargikus és viszszahúzódó, de ő feldobottnak érzi magát – álomszerű, eksztatikus lelkiállapotba kerül.

A feldobottság elmúltával a negatív érzések kerülnek túlsúlyba, ezért az illető újabb adag kábítószerre vágyik. A függőségben szenvedő heroinistáknál ilyenkor elvonási tünetek (pl. nyughatatlanság, verejtékezés) is jelentkeznek. Amíg nem jutnak heroinhoz, addig ezek a tünetek súlyosbodnak, s 40 óra múlva izomgörcsök, hányás és remegés formájában tetőznek. Ez az állapot hallucinációkkal járhat, sőt szívmegállással is végződhet.

Ám a heroin testi-lelki romboló hatása nem merül ki ezekben a közvetlen következményekben. A heroinistának egyre több drogra van szüksége ugyanolyan hatás eléréséhez, s hogy megvehesse, lopásra, prostitúcióra kényszerül.

A heroinisták általában nem sokat törődnek a táplálkozással, ezért általános egészségi állapotuk is romlik. Az injekciós tűk közös használata miatt az AIDS-t okozó HIV-fertőzés veszélye leselkedik rájuk. Ha a függőség egyszer kialakult, a heroinról még orvosi segítséggel is rendkívül nehéz leszokni.

Azért akadnak olyanok, akik győztesként kerülnek ki a heroin elleni küzdelemből. A drogklinikákon, drogambulanciákon gyakorlott személyzet nyújt támaszt a függőségben szenvedőknek, és a páciensek bármikor hathatós orvosi segítséget kaphatnak.

Miért veszélyes a szipózás?

A lakótelepek és a lerobbant belvárosi negyedek sivár világában sok fiatal úgy érzi, bizonyos ragasztók vagy oldószerek gőzének belélegzésével egy szebb világba léphet át. Nemegyszer későn jönnek rá, hogy a kevés örömért sok szenvedéssel kell fizetniük. A ragasztók gőze nagyon gyorsan hat az agyra: torzítja a látást, és olyan mérgezést okoz, mint az alkohol. A szipózó nem létező hangokat vél hallani, hallucinációkat él át. A fiatalok egy része számára a szipózás múló epizód. Mások súlyos szív-, máj- vagy agykárosodást szenvednek, sőt halálesetek is előfordulnak. Amíg e fiatalok szociális helyzete nem javul, valószínűleg a szipózás problémája sem kerülhet le a napirendről. (R. D.)

Dr. Ivan Novotný, Szlovákia egyik legeredményesebb drogelvonó központjának főorvosa a kábítószerek terjedéséről:Ez a dolog azóta létezik, amióta az ember. Csak nem tudtunk annyit róla, másrészt nem ez volt a fő téma. A műszaki fejlődés hozta magával azzal, hogy több lett a szabadidő. Az ember már nem volt kénytelen, mint a tyúk, egész nap kapirgálni, hogy jóllakjon, már félre is tehetett magának valamit, nyugodtan ülhetett a fenekén, vagy utazhatott vagy gondolkodhatott, hogy hová szeretne utazni, ha utazhatna. Közben ittak, füvet szívtak, rákaptak a kemény drogokra, valamivel ki kellett tölteniük azt az űrt, a hiányt, ami bennük keletkezett. Nálunk valaha csak az orvosok meg a nővérek kábítószereztek, a morfiumot fogyasztották, ez köztudott. No, de annyit ittak az emberek, hogy az egész világnak elég lett volna... Most meg már a kereskedelem fellendülése terjeszti a kábítószert. Hiszen az a gombafajta, amelyik csak a Földközi-tenger tájékán terem meg, s reggel ott letépnek belőle, délután már megvásárolható a Mariahilfer Strassén. Felgyorsult a közlekedés, a pénzforgás, a turizmus. A világ változik. Változnak a módszerek. Nő a telítettség iránti igény, mert unatkozunk, mert már a szex sem elégíti ki az embert, nem lehet reggeltől estig erotikus szalonba járni, legfeljebb hetente háromszor, de aztán már megcsömörlik tőle az ember. Míg a kábítószer megállás nélkül jöhet. Zöld útja van.

Hát, ebben az irányba tartunk, illetve miket beszélek..., mindig is ilyenek voltunk, s ilyenek is maradunk! (gy)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?