Az alkohol és a család

Az alkoholmennyiség, mely egy korty sörben, borban vagy röviditalban van, percek alatt bekerül a vérkeringésbe és onnan az agyba. Ott az alkohol gyorsan eléri az agykéregnek azt a területét – a neokortexet –, ahol több más tevékenység mellett a társas viselkedésünket befolyásoló jelek feldolgozása is folyik.

Az alkoholmennyiség, mely egy korty sörben, borban vagy röviditalban van, percek alatt bekerül a vérkeringésbe és onnan az agyba. Ott az alkohol gyorsan eléri az agykéregnek azt a területét – a neokortexet –, ahol több más tevékenység mellett a társas viselkedésünket befolyásoló jelek feldolgozása is folyik. E jelek némelyike óvatosságot idéz elő, s az emberekkel való érintkezésben szorongást vált ki. Az alkohol valamiképp hatástalanítja ezeket a gátló jelzéseket, aminek egyik eredményeként azok, akik például egy koktélpartin feszélyezve érzik magukat, egy pohár ital elfogyasztása után oldottabban kezdenek viselkedni. Az egyik elmélet szerint ennek az az oka, hogy az alkohol gátolja a gamma-aminovajsav (GABA) nevű ingerületátvivő anyag működését, amely alapvető a neokortex szorongást kiváltó impulzusainak létrehozásában. Egy pohár szeszes ital elfogyasztása után a májnak körülbelül egy órára van szüksége, hogy lebontsa a vérben keringő alkoholt. Ha egy óra alatt 30 cl-nél több alkoholt fogyasztunk, az már a vérben marad, s mind több jut el belőle az agyba. Ott a központi idegrendszer egyre mélyebb részeit éri el, s egyeseknél aluszékonyságot, másoknál harciasságot okoz. Egy brit vizsgálat szerint az alkohol kiváltotta agresszív magatartás egyik magyarázata az lehet, hogy az ittas ember tévesen értelmezi az arckifejezéseket. Azért kezd verekedni, mert haragot vagy lenézést vél fölfedezni a másikon.

Ha a vér alkoholszintje meghaladja a kritikus értéket, az agytörzs, amely az alapvető zsigeri működéseket (pl. a légzést) irányítja, többé nem tudja ellátni feladatát. Ilyenkor beszélnek heveny alkoholmérgezésről, amelynek nincs ellenszere. A halál fulladás következtében áll be.

Gyógyítható-e az alkoholizmus?

A nem intézeti körülmények között levő alkoholbetegek számára a Névtelen Alkoholisták (Alcoholics Anonymous, AA) rendszere nyújtja a leghatékonyabb segítséget. A leszokni próbálók túlnyomó többségének szüksége van valamilyen támogatásra, legyen az egy szervezet, család, vallás, terapeuta vagy barát.

Az AA-t 1935-ben alapította két alkoholista, akik egymást próbálták segíteni abban, hogy józanok maradjanak. A tagság önkéntes és névtelen – a tagok csak a keresztnevükön ismerik egymást. Az AA egyik alapelve, hogy az alkoholistáknak folyamatosan meg kell tudniuk tagadni maguktól az ivást. Az évek során az AA kidolgozott egy olyan, egymást követő lépésekből álló programot, amely más önsegítő csoportok számára is modellként szolgált. Nan Robertson újságíró így összegzi a lépéseket: „Beismerjük, hogy önerőnkből nem tudunk javulást elérni. Őszinték leszünk magunkhoz. Megbeszéljük valakivel a dolgot. Megpróbáljuk jóvátenni a másoknak okozott sérelmeket. Imádkozunk valamilyen felsőbb Hatalomhoz, amelyben hiszünk. Megpróbálunk magunkból minél többet adni más alkoholistáknak, de nem várunk viszonzást.”

Mit tehetnek a visszaesők?

A függőség legyőzése nem jelenti azt, hogy a hajdani szenvedélybeteg sohasem fog újra kísértést érezni. A visszaesés lehetőségével való szembenézés sok segítő program kulcsfontosságú része. „Nem elég, ha az embereknek egyszerűen csak azt tanácsoljuk, hogy mondjanak nemet – szögezi le Howard J. Schaffer, a Harvard Egyetem pszichológusa. – Meg kell tanítanunk őket arra is, hogy mi a teendő az olyan helyzetekben, amikor a kísértés a legnagyobb.”

Mitől válik valaki alkoholistává?

Az orvosok közt széles körben elterjedt (bár nem általános) vélemény, hogy az alkoholizmust betegségként kell kezelni, s hogy a hajlam örökölhető. A vizsgálatok kimutatták, hogy az alkoholisták gyermekei kisebb mértékben reagálnak az italra, mint azok, akiknek a szülei absztinensek. Következésképpen az alkoholisták gyermekei hajlamosabbak többet inni, mint az alkoholra érzékenyebb kortársaik.

Előéletében majdnem az összes alkoholista sokáig hódolt a látszólag ártalmatlan társaságbeli iszogatásnak. Senki sem válik egyik napról a másikra alkoholistává, de mindenki poharazgatással kezdi.

Miért szorul segítségre

az alkoholista családja is?

Ha a család – szándékkal vagy anélkül – „falaz” az alkoholista házastársnak vagy szülőnek, végső soron arra kényszerül, hogy belehelyezkedjék az alkoholista tagadásra és téves elgondolásokra épülő világába. Tipikus jelei ennek az efféle megjegyzések: „A férjem néha talán túl sokat iszik, és olyankor agreszszívvé válhat, de ez így van rendjén, hiszen le kell vezetnie munkájának feszültségeit.” Ez felmentést ad az alkoholistának a problémával való szembenézés alól.

A pszichológusok megfigyelték, hogy az alkoholisták gyermekei megtanulják tagadni a mellőzöttséget, amely az alkoholista szülő részéről éri őket. „Minden alkoholista gyermeke kénytelen előbb-utóbb belátni, hogy szülője számára a borospalack fontosabb, mint ő” – mondja a költő Robert Bly. E tény tagadása hosszú távon kihathat a gyermek érzelmi fejlődésére. (r)

Alkoholista a családban

Sok család életét megkeseríti az alkoholista férj (vagy feleség). Házasságok romlanak meg és bomlanak fel az alkohol miatt. Hiába a veszekedés, a fenyegetőzés, a kijózanodás utáni fogadkozás, hogy soha többé...

Talán segíthet az alábbi tízparancsolat, amely az alkoholista partneréhez szól. l. Alaposan gondolja át mindazokat a problémákat, amelyeket Önnek és a családjának az alkohol, illetve partnere alkoholizmusa okoz. Jegyezzen fel mindent. Azt is vesse papírra, menynyivel könnyebb és szebb volna az élet e problémák nélkül.

2. Vegye sorra, milyen lehetőségek adódnak a gyógyításra, és az alkoholista partnert tájékoztassa erről.

3. Jutalmazza meg partnere józanságát egy-egy finom étellel, és legyen hozzá kedves...

4. Olyan közös programokat tervezzen, amelyek kizárják az ivást. Például tegyenek közös kirándulást a gyerekekkel vagy olyan barátokkal, akiknek nem az ivás jelenti a kikapcsolódást.

5. Ha csak egy mód van rá, függetlenítse magát (anyagilag) az alkoholizáló partnertől, és legyenek saját kedvtelései.

6. Ha partnere otthon iszik, bízza meg valamilyen feladattal, aztán készítsen neki enni, inni pedig alkoholmentes italt adjon, s dicsérje meg, hogy mennyivel jobb (mindenkinek), ha nem iszik.

7. Ha részegen megy haza (vagy otthon issza le magát), próbáljon meg nem venni róla tudomást. Legfeljebb annyit jegyezzen meg (de higgadtan!), hogy nem kedveli, ha iszik, s ilyenkor semmiféle közösséget nem hajlandó vele vállalni.

8. Tanítsa meg rá, hogy viselje a következményeket. Ne tegye el neki a vacsorát, ha az italozás miatt későn tér haza, és ne mentegesse a munkahelyén, ha már ott is problémákat okoz az ital. Ha részegségében összehányja magát, várja meg, amíg kijózanodik, és takarítsa el ő a piszkot. (Kivételt képez a életveszélyes állapot.)

9. Tanuljon meg uralkodni a helyzeten. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló személy ön- és közveszélyes lehet. Ha olyan szerencsés, hogy gyerekeivel együtt van hová menekülnie ilyen helyzetekben, ne habozzék. S ha úgy látja jónak, ne szégyellje igénybe venni a rendőrség segítségét.

10. A gyógykezelés megkezdésének legmegfelelőbb időpontja egy kellemetlen esemény utáni időszak (a kellemetlen eseményt természetesen az alkoholista idézte elő: például meglopták, elveszítette a kulcsait, az iratait, munkahelyi problémák stb.). Ha partnere beleegyezik a kezelésbe, azonnal intézkedjen, ne halogassa. ĺgy kisebb az esélye annak, hogy meggondolja magát. (k)

Söntés helyett

Rendkívül népszerű a japánok körében az a különleges bár, ahol italok helyett oxigéndús, illatos hegyi levegőt szolgálnak fel. Egyéb kényeztetésre is számíthat a munkában megfáradt irodai dolgozó. Túlfeszített idegeit a formatervezett napszemüvegbe rejtett relaxációs készülék nyugtatja meg, amelynek felvillanó fényei a szemet is pihentetik. A húszperces kikapcsolódás ára potom 1500 jen (körülbelül 700 korona), de aki még lábmasszázst is kér, az extra szolgáltatásért kiállított 3500 jenes számla láttán úgy érezheti, hogy igazán kirúgott a hámból. (res)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?