Árral szemben a szabad övezet

Pozsony. A szlovák főváros „filmes évadjának” zárásaként immár kilencedik alkalommal tartják, a hagyományoknak megfelelően, december első hetében a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivált. Idén a megszokott helyszínen, a Palace Cinemas öt vetítőtermében 11 szekcióban 170 alkotást kínálnak a programszervezők.

A szemle fő szekciójában, az első- és másodfilmes rendezők munkáinak versenyében ez évben a „legek” méretnek meg. Vetítik a 2007-es legjobb cannes-i bemutatkozást, az izraeli és francia koprodukcióban készült Medúza című mozgóképet, az idei legjobb velencei bemutatkozást, az Őszi bál című észt opust. A sort gazdagítja az idei legjobb mexikói elsőfilm, Simón Bross Malos hábitos (Rossz szokások) című munkája, 2007 legjobb lengyel filmje, Andrzej Jakimowski Sztuczki (Apró varázslatok) című mozija, végül pedig Bogdán Árpád Boldog új élet című játékfilmje, amely az idei Magyar Filmszemlén elnyerte az elsőfilmes rendezői díjat. „Leg”-nek és mindenképpen kuriózumnak számít az is, hogy a versenyprogramba bekerült egy hatvanegy éves rendezőnő bemutatkozó (tehát első) filmje is: a legendás francia énekesnő, Jane Birkin rukkolt elő játékfilmmel, melynek címe: Les boites (Dobozok). És ezt a „kuriózumot” is lehet még fokozni: Birkin nevelt lánya, Lola Doillon első filmje, a Et toi, t’es sur qui? (Valóban szerelem ez?) is vetélkedni fog. A zenés műfaj is jelen lesz a versenyben. Ezt Anton Corbijn munkája, a Control című fekete-fehér, angol, amerikai, ausztrál, és japán összefogással készült életrajzi drámája képviseli majd, amely a legendás Joy Division együttes tragikus sorsú énekesét „támasztja fel” két órára. Többéves szünet után ismét van szlovák film a versenyző alkotások között: Vlado Fischer A széthullás félideje című tragikomédiája, amely egyben a fesztivál nyitófilmje.

A Made in Europe szekcióba sikerült begyűjteni a kontinens idei filmtermésének legjavát: élen a már oly sokat emlegetett, megújuló és magának európai teret hódító román film ez évi hangzatos sikerét: Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámáját, amely Canes-ban „leszakította” az Arany Pálmát, egyben a kritikusok elismerését, a FIPRESCI-díjat is be?gyűj?tötte, és nemcsak a francia fesztiválvárosban, hanem San Sebastian nemzetközi filmfesztiválján is. A Karlovy Vary-i szemle győztes filmje, a krimielemekkel átszőtt lélektani dráma, az izlandi Ingovány is az európai nívót képviseli a szemlén. Ebbe a szekcióba sorolták be a független és egyéb filmdíjakkal körberajongott Ken Loach renező új munkáját, amely az idei Velencei Filmfesztiválon megszerezte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Nem utolsósorban itt lesz Tarr Béla világjáró opusa, A londoni férfi, amely továbbra sem enged a rendezőtől megszokott fekete-fehér borúból. Ugyanebben, az „európai csónak?ban” evez a német Volker Schlöndorff, akinek a pozsonyi szemlén korábban már láthattuk megrázó, második világháborús drámáját, A kilencedik napot. Ezúttal Ulzhan című munkájával képviseli a kortárs német kinematográfiát. A drámai feszültségek teremtésének orosz nagymestere, Andrej Zvjagincev új filmjével, a Száműzetéssel mutatkozik be a filmmustrán. Zvjagincev 2003-as alkotásával, a Visszatéréséssel robbant be a köztudatba: a film két fiútestvér és az életükben váratlanul felbukkanó apjuk tragikus történetét meséli el borzongató hitelességgel.

A Szabad övezet: British Queer Cinema idén meleg, leszbikus és transszexuális filmek közül válogat, a műfaj olyan klasszikusait is műsorra tűzve, mint Stephen Frears Az én mosodám című drámáját Daniel Day-Lewis-zal a főszerepben vagy Derek Jarman Angyali párbeszéd című opusát.

A szemle ezúttal Ulrich Seidl életművét mutatja be retrospektív vetítéseken.

Az Árral szemben szekció az igazi ínyenceknek kedvez. Összeállítói olyan alkotások közül válogatnak, amelyek formavilágukkal provokálnak: felrúgják a tradíciót, kísérletezők és filmnyelv-újítók. E szekció – mint az előző évfolyamokban megszoktuk – ezúttal is kelet felé fókuszál. Idén főként a román filmmel rukkol elő, olyan alkotással, Radu Muntean Jelszó: A papír kékre vált című drámájával, amely a bukaresti forradalomba röpít vissza egy éjszakára, amikor a katonák a televízióból, költőktől és színészektől kapták a parancsokat. Ez a szekció is kínál orosz filmet, Alexej Balabanov Cargo 200 című munkáját, amely az afgán háborúból meríti témáját. Balabanovot a csecsen háborúból frissen leszerelt kiskatona (Szergej Bodrov Jr. formálja meg) történetét bemutató A fivér című dráma tette ismertté. Korunk egyik legismertebb rendezőnője, az ukrán Kira Muratova új filmje is a keletet feltáró szekcióban kapott helyet. De nem csak a kelet tárul fel ebben a kategóriában, hiszen például Fliegauf Benedek Tejút című munkáját is ide sorolták be, mi több, az Árral szemben az óceánon túlról is válogat: a független amerikai filmekből mutat be néhányat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?