Akit nem felejtenek el

Úgy látszik, igaza volt Kodálynak, amikor azt állította, hogy minél tökéletesebb technika vesz körül, annál inkább igényeljük azt a természetes örömet, amelyet a közös éneklés fakaszt. A Virágok vetélkedése után Szíjjártó Jenő kórusműveinek újabb kiadása készül. Ez adta beszélgetésünk egyik apropóját a zeneszerző özvegyével, Nagy Ilonával.

Nagy Ilona vette át a közelmúltban a zeneszerzőnek adományozott Magyar Kultúra Lovagja posztumusz címeAz ember azt gondolná, hogy mai anyagias, rohanó világunkban nem érnek rá vagy túl fáradtak az emberek ahhoz, hogy közösen énekeljenek.

Szerencsére nem így van, országszerte számos kitűnő magyar kórus működik. Hogy nem lankadt a közös éneklés iránti kedv, abból is látom, hogy több alkalommal kérték tőlem a férjem kórus?mű?veinek kottáit. Azt is tapasztalom, hogy igazolódnak és elfogadottakká válnak azok a gondolatai, amelyeket annak idején nem fogadtak kellő megértéssel: például a karnagyképzéssel kapcsolatos elképzelései, vagy hogy kórushangversenyt ne tartsanak szabadtéren, mert ott nem érvényesülhet úgy a hangzás, mint zárt térben.

Szíjjártó Jenőt tehát nem felejtették el. Nemrég Magyarországon emlékeztek meg róla, amikor a Magyar Kultúra Lovagja posztumusz címmel tüntették ki.

Ezt a címet az indoklás szerint „a határon túli magyar kórusmozgalom fejlesztése érdekében kifejtett életművéért” kapta. Azért jelentett számomra különös örömet, mert olyan díjról van szó, amelyet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány adományoz évente. Szíjjártó Jenő munkássága is elsősorban a falvak, a szlovákiai magyar falvak népének kulturális felemelkedését szolgálta. Azért szorgalmazta annyira a kórusvezetők képzését, hogy azok a legkisebb településre is elvihessék a közös éneklés örömét. Sokat járta a falvakat nép?dalgyűjtő munkája során is.

Úgy tudom, a külföldi kitüntetettek sora az idén egy szlovák zeneszerzővel bővült.

Ez külön öröm számomra. Zdenko Mikula a pozsonyi Liszt Ferenc Társaság ajánlására kapta meg az Egyetemes Kultúra Lovagja címet „a szlovákiai magyar kórusmozgalom további fellendítésének érdekében tanúsított aktív munkája elismeréseként”. Tette ezt szlovák nemzetiségű emberként azokban az időkben is, amikor a hivatalos körök nem nézték jó szemmel a szlovákiai magyar kórusmozgalom létezését, azonosságtudat-őrző, építő hatását. Zdenko Mikula és Szíjjártó Jenő jól ismerték egymást, tisztelték, becsülték egymás munkáját. A most 91 éves zeneszerző legújabb műveinek egyikét, az Öt zsérei népdalt Szíjjártó gyűjtéséből dolgozta fel, és a Zsérei Női Karnak és karmesterének, Dr. Simek Viktornak ajánlotta, aki korábban már szintén elnyerte a Magyar Kultúra Lovagja címet. Ez a kórus a Csitári Menyecskekórussal együtt jelen volt a címadományozási ünnepségén, és Simek Viktor vezényletével Szíjjártó népdalfeldolgozásaival mutatkozott be nagy sikerrel.

Mikor várható a kötetbe gyűj?tött Szíjjártó-kórusok megjelenése?

Remélem, pár héten belül. Ez az 1989-ben megjelent Anyai szó bővített változata, a Gyurcsó István Alapítvány könyvsorozatában jelenteti meg a Csemadok. A Median kiadó 2007-ben kiadta Szíjjártó Jenő megzenésített gyermekverseit. Sajnos a megzenésített gyermekversek közül kettőt nem tudtunk megtalálni, így nem kerülhettek be a kötetbe. Amennyiben valakinek tudomása van róluk, és eljuttatná hozzám, nagy örömet szerezne vele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?