A színek és a formák jegyében

Párkány. Tíz évvel ezelőtt hozták létre a Párkányi Városi Galériát. A kerek évforduló kapcsán a város központjában található, felújított épületben ünnepi kiállítás nyílt. A jubileumi tárlat anyagát a huszonkét éve működő párkányi képzőművészkör tagjainak munkáiból állították össze.

A megnyitón a helyi alkotókon s a távolabbról érkező pályatársakon kívül mintegy másfélszáz érdeklődő vett részt. Ez is igazolja Kocsis Ernő festőművész, egyetemi tanár szavait, aki szerint: „a Városi Galéria úgy rögzült a kultúrára igényes polgárok tudatában, mint a jó képzőművészet szentélye, ahová érdemes betekinteni”.

A Párkányi Városi Művelődési Központ égisze alatt működő galéria az elmúlt tíz évben 149 hivatásos és amatőr képzőművész alkotásaiból készült kiállításnak adott otthont. Eleinte elsősorban a környékbeli alkotók – festők, szobrászok, fotóművészek – kaptak lehetőséget műveik bemutatására. A kiállítóterem repertoárja fokozatosan bővült, s a rövid „meghívásos időszak” után, amikor is a tárlatszervezők kérték fel a képzőművészeket egy-egy csoportos vagy egyéni kiállításra, hamarosan már maguk az alkotók jelentkeztek igényeikkel.

Frank János művészettörténész írta egykor, hogy „a kiállító teremhez nagyon kevés kell, de az elengedhetetlen: nagy, semleges színű falak és a jó világítás”. A Párkányi Városi Galériában igyekeztek minden szempontból megfelelő feltételeket teremteni a műalkotások színvonalas bemutatásához. Az egy évtized alatt a hazai magyar és szlovák képzőművészek munkái mellett több neves külföldi alkotó műveiben is gyönyörködhettek az érdeklődők. Kuriózumként itt érdemes megemlíteni a Victor Vasarely képeiből összeállított retrospektív kiállítást, amely igazi csemegét jelentett a művészetkedvelő közönség számára. A jubileumi rendezvényen Halasi Tibor, a vmk igazgatója köszöntőjében egyebek között arról is beszélt, hogy a Párkányi Városi Galéria és a képzőművészkör tevékenysége szorosan összefügg. A kör és a galéria történetét Kocsis Ernő foglalta össze: „A képzőművészkört Lábik János, Brigán Dezső, Pšenák Erzsébet, Bugyás Sándor, Gerstner István és Nagy László alapította, 1981-ben. A tagok száma már az első sikeres kiállításokat követően ugrásszerűen megnőtt. Voltak köztük tanárok, háztartásbeliek, nyugdíjasok, akik elkötelezték magukat a képzőművészet mellett. 1989-ben a városi művelődési központ igazgatója, hogy támogassa a kör tevékenységét, kiadta az intézmény pincehelyiségét, ahol a tagok létrehozták a Pincegalériát. Ez nemcsak a rendszeres találkozásokra és szakmai eszmecserékre adott lehetőséget, hanem csoportos és egyéni kiállítások megrendezésére is. A kör igen gazdag tevékenységet fejt ki. Tagjai részt vettek szinte minden hazai, amatőrök számára meghirdetett képzőművészeti pályázaton és kiállításon. Ezt külföldi bemutatkozások is követték. A város polgármesteri hivatala is elismeréssel figyelte a képzőművészkör munkáját. 1993-ban eleget tett a tagok kérésének, és megalapította a városi galériát. Ez rangot adott a kör által szervezett kiállításoknak. Ahogy egyre több hivatásos művész kapott kiállítási lehetőséget, úgy nőtt az igény a galéria szakmai irányításának megszervezésére. A városi galéria művészeti tanácsa Lábik Jánosnak, a képzőművészkör elnökének javaslatára jött létre. Ennek tagjai a városi művelődési központ mindenkori igazgatója, a város alpolgármestere, Lábik János, és jómagam, mint a tanács elnöke. Úgy gondolom, hogy a galéria és a képzőművészkör tízéves tevékenységét minden szempontból pozitívan lehet értékelni. Mára fontos szerepet tölt be a város kulturális életében, és szellemi hidakat épít az emberek között.”

Köszöntőjében Ján Oravec, Párkány polgármestere is kifejtette, hogy a galéria működése messze túlhaladta a regionalitást, ugyanakkor értékes kulturális kapcsolatokkal gazdagította a várost, határainkon innen és túl.

A képzőművészkör jelenlegi tagjai Albert István festő, Bugyács Sándor festő és grafikus, Gembicka Mária naiv festő, Gergely Mária Terézia festő, Skala Peter festő, Szabó László (grafika, fa dombormű), Tóth Magdolna tájképfestő, Magdaléna Valsíková festő, Könözsi István fotóművész, Lábik János festőművész, Németh László fotós, Alena Nothart (tusrajz, népi motívumok), Helena Nyitraiová kőfaragó, Ottmár Sándor festő, Piszton Norbert fafaragó, Alžbeta Pšenáková festőművész, Ludovít Gróf tájképfestő, Győrik István festő és grafikus, Gyűgyi László fotós, Jozef Horňan (intarzia, fametszet), Várszegi László tájképfestő, Ernest Zahovay, a Szlovák Fényképészek Egyesületének tagja.

A párkányi képzőművészkör tiszteletbeli tagjai: Barta Gyula festőművész, Barta Gyula fotóművész, Bárdos István, Csicsay Alajos, Gerstner István, Július Hégli, Janiga József, Kalita Gábor, Kocsis Ernő, Nagy János, Slabák Jozef.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?