A sürgősségi betegellátás szakszavai

Rovatunkban rendszeresen foglalkozunk a közmagyar (magyarországi magyar) és a szlovákiai magyar szó- és nyelvhasználat különbségeivel. Több cikkben is volt már szó arról, hogy a különbségek jelentős része statisztikai jellegű.

Rovatunkban rendszeresen foglalkozunk a közmagyar (magyarországi magyar) és a szlovákiai magyar szó- és nyelvhasználat különbségeivel. Több cikkben is volt már szó arról, hogy a különbségek jelentős része statisztikai jellegű. Ez azt jelenti, hogy például a szlovákiai magyarban (szlovák hatásra) egy új lexikális elem alakult ki, de ismerjük az azonos jelentésű közmagyar megfelelőjét is, ugyanakkor a sajátosan szlovákiai magyar elem előfordulása jóval gyakoribb, mint az utóbbié.

Mai írásunkban is ilyen lexikális elemekről lesz szó. Gondolom, minden olvasónk ismeri a gyorsmentő összetett szót, hiszen használata írott szövegekből származó gazdag példaanyaggal is alátámasztható, pl.: „A rozsnyói gyorsmentők megállapították, hogy D.G. restéri lakos súlyos belső sérüléseket szenvedett”; „Némileg kompenzálja ezt a megszorítást, hogy januártól az eddigi két gyorsmentő mellett újabb kettőt üzemeltet majd a kórház”; „A távolból felhangzott egy gyorsmentő szirénája”; „A gyorsmentő távozása után értem a helyszínre, a baleset szemtanúi szerint nem a férjem, hanem a rendőröket be nem váró sofőr volt elővigyázatlan”; stb. A speciálisan felszerelt mentőautót Magyarországon olyan összetett szóval nevezik meg, amelynek első tagja a gyors szó szinonimájának tekinthető: rohammentő (esetleg rohamkocsi). Ez ritkán ugyan de szlovákiai magyar szövegekben is fellelhető, pl.: „Nevének elhallgatását kérő informátorunk szerint röviddel a karácsonyi ünnepek előtt régiónk egyik járási kórházába rohammentővel vittek be egy magas beosztású csallóközi vezetőt”.

A gyorsmentő szó a szlovákiai magyarban további lexikális egységekben is előfordul: gyorsmentőszolgálat, gyorsmentőállomás. A példák szerint az előbbi rendszerint a szlovák záchranná zdravotná služba megfelelője, az utóbbi pedig ennek szervezeti egységéé: stanica záchrannej zdravotnej služby. Pontosabban ezek a kifejezések csak a földi mentést végző szervezeti egységre vonatkoznak, hiszen a légi mentést rendszerint helikopterrel, a vízi mentést pedig arra alkalmas vízi járművel végzik. A gyorsmentőszolgálat szó mellett a záchranná zdravotná služba kifejezést magyarra ugyanakkor olykor az egészségügyi mentőszolgálat kifejezéssel is fordítják nálunk. A gyorsmentőszolgálat magyarországi újságcikkekből is adatolható, de csak Szlovákiára vonatkoztatva: jellemzően határ menti regionális lapoknak a szlovák mentőszolgálattal kapcsolatos híreiben fordul elő. Magyarországon a sürgősségi betegellátás keretébe tartozó földi és légi mentést az Országos Mentőszolgálat végzi, ez a szervezet működteti mind a mentőállomás-hálózatot, mind pedig a mentéshez szükséges mentőjárműparkot. Az elmondottakból következik, hogy bár a mentés szó nem csak életmentésre vonatkoztatható, az életmentéssel, elsősegélynyújtással és betegszállítással foglalkozó szolgáltatás és szervezet magyarországi hivatalos nevében erre utaló elem nem található, a köznyelvben viszont használatos az orvosi mentőszolgálat kifejezés.

A magyarországitól eltérő szakszóhasználat egyébként nemcsak nálunk mutatható ki. A romániai sajtóban és honlapokon nyilván román hatásra például rohammentőszolgálat-ról olvashatunk, amely a nálunk kialakult gyorsmentőszolgálat szóhoz hasonlóan nem csak a földi, azaz rohamkocsival történő mentéssel kapcsolatosan, hanem általános értelemben használatos, amint azt példánk is mutatja: „A SMURD rohammentő-szolgálat hétfőn, a Iasi-i [sic!] nemzetközi repülőtér közelében lezuhant helikopterének maradványait a helyszíni vizsgálat után tegnap a röptér egy lezárt hangárjában helyezték el.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?