A Nap egy kanál cukorban

Ki gondolna arra, hogy az agysejtek egyetlen energiaforrása az a glukóz, amely a cukor bomlásánál keletkezik? Vagy, hogy a gyerekek fájdalomérzete azért csökken, mert szervezetükben a cukor boldogsághormont termel?

Ki gondolna arra, hogy az agysejtek egyetlen energiaforrása az a glukóz, amely a cukor bomlásánál keletkezik? Vagy, hogy a gyerekek fájdalomérzete azért csökken, mert szervezetükben a cukor boldogsághormont termel? Ha viszont a nyelv ízlelőbimbóinak érintése nélkül (szondával vagy vénán keresztül) jut a véráramba, a boldogsághormon-termelés elmarad. Esetleg arra, hogy a táplálékban található szaharidok nem felelősek a túlsúly kialakulásáért, ugyanis a hízásért a zsírok okolhatók? Netán arra is, hogy a cukor nem befolyásolja a fogszuvasodást?

– A Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban végzett felmérések szerint a fogyasztók a cukrot a családdal, a boldogsággal, a természet energiájával kapcsolták egybe. Ezért ezek az értékek alkotják a cukor új márkanevének alapját. A névadásnál figyelembe vettük, hogy amikor a növények felfogják a napfényt, édes, természetes és boldog energiává, vagyis cukorrá alakítják át – magyarázza a Nap Kincse márkanév keletkezésének körülményeit Jaroslav Tabačár mérnök, a dunaszerdahelyi Eastern Sugar Slovensko Rt. vezérigazgatója. – A kínaiak már időszámításunk előtt a 4. században termeltek cukornádat, és szirupot nyertek belőle. Ismerték a perzsák és az arabok is, míg Európában a méz volt az egyetlen édesítőszer. Nagy Sándor idejében a görögök is megismerték a cukornádból készített cukrot, évszázadokkal később a nádtermesztés eljutott a Nílus menti országokba, de Ciprusra is, majd Kolumbusznak köszönhetően Kubába, Mexikóba, Brazíliába. Az első rafinéria 1654-ben Hollandiában kezdett működni, a legrégibb cukornád-feldogozó üzem épülete a norvég Trondheim városában még ma is megtekinthető. A Beta vulgarisból, tehát cukorrépából gyártott cukor Margraff nevéhez fűződik (1747-ben), ám amikor Achard nevű tanítványa kifejlesztett egy magasabb cukortartalmú répát, 1802-ben megalapította a világ első cukorrépa-feldolgozó üzemét. Szlovákiában 1828 óta működnek cukorgyárak, a legrégebbi (1852) modern üzem a surányi, de 2000-ben megszűnt, helyét az 1900-ban alapított Trenčianska Teplá-i gyár vette át. A dunaszerdahelyi cukorgyár viszont a legfiatalabb, sikeres pályafutása az 1969-es répakampányhoz fűződik. Az Eastern Sugar társaság 1991-ben alakult, Közép-Európa legnagyobb, a magyarországi kabai cukorgyár megvásárlásával. Jelenleg három országban öt gyárat – Szlovákiában és Magyarországon egyet-egyet, Csehországban hármat – működtet, évente több mint 300 ezer tonna cukrot termel – sorolja a tényeket a cégvezetés tagja, a kanadai születésű Dobos István. Elmondta még, Magyarországon nagy tetszéssel fogadták mind a cukor márkanevét, mind narancssárga csomagolását.

Az élelmezési szakértők beszámoltak arról is, hogy a legújabb ismeretek szerint minél több cukrot viszünk be a szervezetbe, annál többet égetünk el. A cukortöbblet csupán 1-2 százaléka alakul át zsírrá. A cukor energiatartalma is alacsony, a zsíré kétszer akkora. Az elhangzottak alapján arra a megállapításra juthatunk: ha az édesszájúak a boldogsághormon termeléshez nélkülözhetetlen Nap Kincsét fogják nyalogatni, nem híznak meg.

– Az új márkanév bevezetése jó alkalom a fogyasztó megörvendeztetésére. Ezért április 15-től május 15-ig Egy kanál cukor elnevezésű versenyt hirdetünk. Aki örömet akar szerezni hozzátartozójának, barátjának, elég, ha megadja az illető nevét és címét, valamint megírja az örömszerzés okát. Hetente 5 nyertest sorsolunk ki (összesen húszat), akiknek „édes meglepetés” ajándékot, valamint Nap Kincse termékeket adunk – tájékoztat a vezérigazgató.

Levélcím: Eastern Sugar Slovensko, a.s. Bratislavská cesta 1246/9, 929 12 Dunajská Streda, e-mail: lyžič[email protected]

Tudja-e?

- Ha nyelvünk hegyére kis cukrot szórunk megszűnik a csuklás

- Nagyanyáink az alsószoknyák keményítésére cukrot használtak

- A kaszkadőrök cukorból gyártott „üvegeket” törnek-zúznak

- Cukorra van szükség a penicillin gyártásánál is

- Ha a váza vizébe egy kanál cukrot teszünk, a vágott virág frissessége megsokszorozódik

- Mikroszkóp alatt a cukorkristályok áttetszőek, a gyémánthoz hasonlóan mind a 14 szögletük visszaveri a fényt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?