A művész mint terrorista

Hubay Miklós Kívül Magamon című kötetének megjelenése ünnepi pillanat volt mindazok számára, akik legalább minimális vonzalmat éreznek az antik kultúra világa iránt. Meggyőződésem, hogy a Nero játszik című dráma minden idők egyik legjobb dramaturgiájú magyar tragikomédiája.

Hubay Miklós Kívül Magamon című kötetének megjelenése ünnepi pillanat volt mindazok számára, akik legalább minimális vonzalmat éreznek az antik kultúra világa iránt. Meggyőződésem, hogy a Nero játszik című dráma minden idők egyik legjobb dramaturgiájú magyar tragikomédiája. A trónutódlás kérdéseitől egészen a kora keresztény kommunikációs-bölcseleti dilemmákig széles skálát átfogó darab Tacitus és Suetonius, illetve a Legenda aurea egyes elemeinek felhasználásával készült (pl.: Nero lenyel egészben egy békát, hogy férfi létére átélhesse az anyaság örömeit), de legalább ilyen jelentőségű Petronius Saty?ricon című regényének érezhető jelenléte, mely a „realizmusnak” álcázott komikus túlzások modern lélektanisága révén is láthatóan sokat adott Hubaynak. Ugyancsak a források közé számít Seneca fergeteges humorú paródiája Claudius halál utáni, „isteni” kalandjairól, a Tökkéválás című túlvilágvízió, melynek dramatizált betanítása maga a második jelenet. A rítusparódia és a politikummal egybemosódó teatralitás ragyogó nyelvi elevenséggel jelenik meg. Szó sincs itt viszont Seneca Octaviájának költői méltóságáról vagy a Monteverdi-féle Poppea-történet barokk happy end-centrizmusáról. A dráma szerkezetéről Bruno Maderna későbbi operája, a Satyricon ötlik az eszembe, illetőleg a Fellini-féle filmpoéma: a történetmesélés kerekségét az össztörténés hatalmas ívű narratívája fogja össze, melyet azonban nem a szerző rág a szánkba, hanem mi magunk alakítjuk ki azt, s ezáltal elkerülhetővé válnak az előirányzott értelmezések és a didaktikusság réme. A zsarnok (vagy a zsarnokot remekül játszó színész) pedig elpusztíthatatlan, a bergsoni örök visszatérés logikáját követve újra meg újra szereplőjévé válik a történelem színpadának: „Aki volt, aki nincs, noha van”.

Hubay kötetének egyik sajátos verziója a kiegészítésként vagy egyfajta pótlásként kialakított dráma: ilyen a Szophoklész csonka Oidipusz-trilógiájába vir?tu?álisan illeszkedő A Szphinx című egyfelvonásos, melyben a Szphinxszel való küzdelem gyakorlatilag a szörnyként megjelenő anya racionális és érzelmi hatalmával való szembenézés dominál. Ugyanilyen típust képvisel a Nyomkeresők, azzal a különbséggel, hogy gyakorlatilag egy csonka Szophoklész-darab kiegészítése. A 410 sornyi antik töredék az egyetlen antik szatírdráma-maradvány, melynek zseniális humora és különös tárgya igazi csemege: Szophoklész kiváló komédiaköltőnek tűnik, s Hubay kiegészítései után a Nyomkeresők sziporkázó bohózat lesz a kis Hermészről, aki zseniális módon feltalálja a zenét és megajándékozza vele az emberiséget. A Búcsú a csodáktól egy Szophoklész-életrajzból vett iszonyú esemény drámai megjelenítése: a nagy drámaíró fia, Iphón elmebeteggé nyilváníttatja apját, aki egy Oidipuszról szóló új drámával tisztázza magát a vád alól (Oidipusz Kolónoszban). Az apa–fiú szembenállás hatalmi és érzelmi univerzuma mellett a freudi Oidipusz-komplexus játékba hozása adja a drámai feszültséget. Kár, hogy ez a mélylélektani darab még sosem került színre. A Túszszedők az antikvitás univerzumába helyezi a terrorizmus lélektanának vizsgálatát: hogyan lesz része egy emberi identitásnak a terrorista magatartása, és milyen módon befolyásolja az a negatív kiválasztottságérzet a történelem alakulását? Oresztész történetét látjuk újrajátszódni azzal a szerzői invencióval, mellyel annak idején Euripidész nyúlt a mitikus vagy történeti tárgyakhoz. A költő vagy szerző valamiféle verbális terrorista, aki szétrobbantja a megkövült tradíciót, hogy valami újat hozzon létre.

(Hubay Miklós: Össze?gyűjtött drámák, I. kötet., Kívül Magamon, Elektra Kiadóház, 2004.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?