A legjobb tíz között a Budapesti Fesztiválzenekar

dd

A világ egyik legnívósabb klasszikus zenei portálja a legjobb tíz zenekar közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes karmestere, Fischer Iván a legjobb tíz karmester toplistáján a hatodik helyen szerepel.

A Bachtrack szakportál először 2015-ben szavazta meg a világ legjobb zenekarait és karmestereit. Nyolc évvel később, idén frissítették a toplistát, amelyen a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az egyetlen nem nyugat-európai vagy amerikai zenekar. A BFZ a nyolcadik helyen szerepel.

A portál által felkért neves kritikusok 2023-ban szinte teljes egyöntetűséggel a Berlini Filharmonikusokat tekintik a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőnek. A top tíz zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel. A Bachtrack szerint a Budapesti Fesztiválzenekar helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő fejlemény a listán, a zenekar messze „felülteljesít” helyzetéhez képest a nehézsúlyú versenytársak között. A mindössze 40 éves zenekar a legfiatalabb a toplistán.

Erdődy Orsolya, a zenekar menedzser-igazgatója a következőket nyilatkozta: „A Bachtrack grémiuma egy jellegzetesen nyugat-európai és észak-amerikai hangsúlyú zenekritikusi közösség álláspontját fogalmazta meg, véleményük voltaképpen a klasszikus zenekultúra hangja, s ez még inkább felértékeli az elismerést”.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi rangsoraiban. Már 2010-ben felkerültek a Gramo-phone szaklap toplistájának kilencedik helyére, a lap tavalyi gáláján pedig a zsűri őket választotta az év legjobb zenekarának. Lemezeik mellett állandó turnézásaiknak is köszönhető, hogy nagy rajongótáboruk van világszerte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?