Kultúra

A láthatatlan zsarnok: a földrajz

A mindennapi diskurzusok során a földrajz viszonylag ritkán merül fel témaként, pedig ha van valami, ami mindannyiunk életét befolyásolja, az a lakóhelyünk földrajzi adottsága. Tim Marshall A földrajz fogságában című könyve szórakoztató és olvasmányos stílusban vezet be minket a geopolitika alapjaiba, miközben olyan összefüggésekre világít rá, melyek ismeretében az eddig bonyolultnak tűnő problémák is érthetővé válnak.
author
Hegedűs Norbert

2022. március 19. 16:30

A láthatatlan zsarnok: a földrajz
- Képarchívum

Miért fenik a kínaik a fogukat Tajvan szigetére? Hogyan képes az Egyesült Államok egy, az egész világra kiterjedő szuperhatalmat fenntartani évtizedek óta? Miért olyan nehéz az afrikai országok többségének egyről a kettőre jutni? Vagy egy fájdalmasan aktuális kérdés: miért akarja Oroszország a magáénak tudni Ukrajnát? A politika és a történelem iránt érdeklődők sokszor értetlenül kapják fel a fejüket a jelenkor vagy a múlt vezetőinek döntéseiről olvasva: miért csinálta ezt, miért döntött így, miért nem indult más irányba? Az első pillantásra érthetetlen döntések kiváltója persze lehet az emberi ostobaság vagy kapzsiság is, de előfordulhat, hogy az adott vezetőt ennél komolyabb bilincsek kötik. Ezek lehetnek sokfélék, politikai megrendeléstől, gazdasági elvárásoktól kezdve egészen a földrajzi adottságokig, melyek elől senki sem menekülhet. Ha ezeket megismerjük, a korábban érthetetlennek tűnő viselkedés lassan értelmet nyer, sőt, bizonyos helyzetekben magától értetődőnek tűnhet.

A brit újságíró könyve természetesen nem válaszolja meg az összes felmerülő kérdésünket, viszont nagyon meggyőzően érvel amellett, hogy a világ sok égető politikai kérdése mögött valamiféle geopolitikai kihívás áll. „Ha Isten hegységeket adott volna Ukrajnának, a Kelet-európai-síkvidéknek nevezett roppant terület nem lenne oly igen alkalmas arra, hogy mindig onnan támadják meg Oroszországot. Így azonban Putyinnak nincs választása: meg kell próbálnia legalább ellenőrzése alatt tartani a nyugat felé húzódó irdatlan lapályt. Így van ez minden országgal, legyen nagy vagy kicsiny. A földrajzi fekvés kényszerhelyzet a vezetőiknek; sokkal kevesebb mozgásteret és választási lehetőséget hagy számukra, mint gondolnánk” – áll a könyv bevezetőjében, és Tim Marshall valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy sorai milyen aktuálisak lesznek 2022 márciusában.

A földrajzi kényszerhelyzet persze egyáltalán nem menti fel Putyint az általa indított  barbár háború bűnei alól, de némi magyarázatot ad arra, hogy miért tekintenek az oroszok félve az ukrán síkságra.

Tim Marshall könyve tíz térképpel, tíz fejezetben veszi sorra a világ nagy régióit (Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Nyugat-Európa, Afrika, Közel-Kelet, India és Pakisztán, Korea és Japán, Latin-Amerika, Északi-sarkvidék) és azok földrajzi adottságait.

A történelmükön madártáv­lat­ból végigpillantva rávílá­gít arra, miként befolyásolták a geopolitikai adottságok az adott terület fejlődését. Például Európa éghajlatát a Golf-áramlat tette alkalmassá a mezőgazdasági termelésre, a termékeny talaj élel­miszer-felesleget (így kereskedelmi lehetőséget) hozott magával. Nincsenek sivatagok, ritkák a földrengések, a folyók hosszúk, jól hajózhatók, a tengeri partvidékek tele vannak természetes kikötőkkel. Ezzel szemben Afrika tengerpartjai tele vannak csodaszép strandokkal, de kevés a természetes kikötőhely. A folyók használhatatlanok keres­kedelmi útvonalként, mivel néhány tucat kilométerenként megtöri őket egy vízesés. És akkor a Szaharáról vagy az esőerdőkről még nem is beszéltünk. Ez csak néhány dolog, és máris látjuk, milyen komoly befolyása van a földrajznak a történelmünkre. A könyv 2021-es kiadása kiegészült egy új fejezettel, melyben a szerző az első kiadás (2016) óta eltelt folyamatokra és a 2020-ban indult világjárványra reflektál.

Ha valami negatívumot kellene írnom, akkor az az lenne, hogy Közép-Európa mindössze néhány mondat erejéig szerepel a szövegben, de ezzel együtt Tim Marshall műve bátran ajánlható bárkinek, aki szeretné kicsit jobban megérteni a világban zajló folyamatokat.

Tim Marshall: A földrajz fogságában. Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról, Park Könyvkiadó, 2021, 364 oldal

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

A szlovákiai családok többsége idén is itthon nyaral

szlovák hadsereg

A hadseregben és a rendőrségben bíznak a legtöbben, a kormányban a legkevesebben

autó roham

Megrohamozták a szlovák autósok a magyar benzinkutakat, éjfélkor is kígyózó sorok vártak üzemanyagra

Izrael libanoni célpontot bombázott válaszul a rakétatámadásokra

Háborút eldöntő fegyvereket szállíthat az USA Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint Putyin népirtást végez Ukrajnában

TrencDAC0526

A trencsénieken át vezet a DAC útja az Európa-konferencialigába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.