A költészet grafovizuális teresítéséről

Mészáros Ottó nevével hozható kapcsolatba a nyolcvanas évek végén, Érsekújvárott alapított Stúdió erté akcióművészeti, experimentális és audiovizuális költészetet magába foglaló csoportosulás.

Mészáros Ottó nevével hozható kapcsolatba a nyolcvanas évek végén, Érsekújvárott alapított Stúdió erté akcióművészeti, experimentális és audiovizuális költészetet magába foglaló csoportosulás. Az Iródia mozgalom tagjaként számos verse jelent meg irodalmi lapjainkban, de leginkább kiállításaival és a különböző fesztiválokon bemutatott performanszaival hívta fel magára a figyelmet. Éveken át társszervezője volt a nemzetközi jelentőségű és részvételű érsekújvári és más helyszíneken megrendezendő performansz fesztiváloknak. (Transart Communication Fesztivál).

Az idei Ünnepi Könyvhétre megjelentetett impozáns kötetében három műfaj metszésvonalainak áttöréseit követhetjük nyomon. A szimultán műfaji megnyilatkozás opuszait teheti magáévá a befogadó. Jól megfigyelhető, hogy a három részre tagolt kötet anyagai közt szoros intermediális és –textuális kapcsolat van, a performanszok szövegbeli akusztikus részét maguk a költemények teszik teljesebbé. Például a Velem egy időben és a Fekete fény című költeményekre épültek fel tematikailag az egyazon címet viselő performanszok. A kötet első fejezetében klasszikusan megformált és szemantikailag hagyományosnak mondható verseléssel találjuk szemben magunkat. A szövegek a költő szenzibilitásáról, érzelmi telítettségű környezetéről, az érzékek mitizálásáról vallanak. Több költeménynek az alapmotívuma szakrális elemeket is tartalmaz. (Érthetetlen, Örökszép játékaid, Tinta és szenteltvíz). A költemények sorát a betűtanulmányok, kalligrafikus montázsok, betűképversek követik.

A kötet legnagyobb részét azonban a színes fotókkal illusztrált, performanszokról készült fényképfelvételek díszítik. Minden egyes képhez, képsorozathoz magyarázatot fűz a szerző, egyfajta értelmezői kóddal reflektál az előadások kontextuális összefüggéseire. Ezáltal az olvasó Mészáros Ottó tálalásában, (világ)értelmezésében pillanthat bele az experimentális költészet műhelytitkaiba. A performanszművész olyan premisszákhoz juttatja a befogadót, melyek további értelmezési szempontok továbbgondolásához vezethetnek.

Szombathy Bálint a kötet utószavában Mészáros Ottó önkifejezésének sokarcúságát méltatja. A kötet szerzőjéről azt vallja, hogy „sajátos művészetbölcselete a költészet fogalmi átértékelésének kieszközléséből sarjad: a papírra vetett gondolatból rugaszkodik el és az élet valós történéseiben állapodik meg.”

Annyiban más ez a költészet, hogy a szerző nemcsak felolvassa, hanem előadja, megjeleníti verseit, teret adva a befogadás adta (grafo)vizuális lehetőségeknek.

(Mészáros Ottó: Poemateria, Ab-Art Kiadó – Magyar Műhely Kiadó, 2002)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?