A jubiláló pedagóguskórus képei: 600 hónap – 600 dal

Pozsony |

<p>Holnap 18 órakor nyitják meg Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižka u. 18.) a 600 hónap &ndash; 600 dal című kiállítást, amely a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa történetét foglalja össze.&nbsp;</p>

A kiállítás forgatókönyvét Miklósi Péter írta, az anyagot a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma állította össze, eleve azzal a céllal, hogy az vándorkiállításként, az énekkar jubileumi eseményeit követve több helyszínen is bemutatható legyen. A „premier” Komáromban volt, még a múlt év szeptemberében, a kórus jubileumi ünnepi rendezvényén. 1964. november 27-én tartották meg Zoboralján azt az összpontosítást, amelyen a kórus – Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven – a tervezgetés hónapjai után ténylegesen megszületett. A 600 hónap – 600 dal című kiállítás a Fórum Intézet levéltárában és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában fellelhető dokumentumokból, valamint a kórus krónikájának válogatott fejezeteiből áll össze. Az első panelek a kezdeteket járják körül a zoboraljai összpontosítástól az 1965-ös első hivatalos hangversenyig. Majd évtizedenként haladva előre a szöveges magyarázatok mellett korabeli fotók, dokumentumok és a sajtóvisszhang idézi fel a legfontosabb eseményeket. Az utolsó egység az elsősorban a magyar népzenéből táplálkozó, emellett egyházi és világi műveket is tartalmazó repertoárt, a fellépéseket, a kórus tagjait és vezetőit mutatja be. Azokat a jeles személyiségeket – többek között Szíjjártó Jenőt, a névadó Vass Lajost, Janda Ivánt, Sapszon Ferencet –, akik nemcsak a kórus életében, hanem a hazai magyar karnagyképzésben is meghatározó szerepet játszottak. A kiállításhoz hanganyag is kapcsolódik: meghallgatható a kórus repertoárjából válogatott CD, valamint egy 1983-as tévéfelvétel is megtekinthető. A holnapi pozsonyi megnyitón köszöntőt mond Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, a kiállítást megnyitja Miklósi Péter, a tárlat kurátora. Közreműködik: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?