Kultúra

A jubiláló pedagóguskórus képei: 600 hónap – 600 dal

Pozsony | Holnap 18 órakor nyitják meg Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižka u. 18.) a 600 hónap – 600 dal című kiállítást, amely a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa történetét foglalja össze.
Lakatos Krisztina

2015. február 5. 13:45

A kiállítás forgatókönyvét Miklósi Péter írta, az anyagot a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma állította össze, eleve azzal a céllal, hogy az vándorkiállításként, az énekkar jubileumi eseményeit követve több helyszínen is bemutatható legyen. A „premier” Komáromban volt, még a múlt év szeptemberében, a kórus jubileumi ünnepi rendezvényén.
 
1964. november 27-én tartották meg Zoboralján azt az összpontosítást, amelyen a kórus – Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven – a tervezgetés hónapjai után ténylegesen megszületett. A 600 hónap – 600 dal című kiállítás a Fórum Intézet levéltárában és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában fellelhető dokumentumokból, valamint a kórus krónikájának válogatott fejezeteiből áll össze. Az első panelek a kezdeteket járják körül a zoboraljai összpontosítástól az 1965-ös első hivatalos hangversenyig. Majd évtizedenként haladva előre a szöveges magyarázatok mellett korabeli fotók, dokumentumok és a sajtóvisszhang idézi fel a legfontosabb eseményeket. Az utolsó egység az elsősorban a magyar népzenéből táplálkozó, emellett egyházi és világi műveket is tartalmazó repertoárt, a fellépéseket, a kórus tagjait és vezetőit mutatja be. Azokat a jeles személyiségeket – többek között Szíjjártó Jenőt, a névadó Vass Lajost, Janda Ivánt, Sapszon Ferencet –, akik nemcsak a kórus életében, hanem a hazai magyar karnagyképzésben is meghatározó szerepet játszottak. A kiállításhoz hanganyag is kapcsolódik: meghallgatható a kórus repertoárjából válogatott CD, valamint egy 1983-as tévéfelvétel is megtekinthető.
 
A holnapi pozsonyi megnyitón köszöntőt mond Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, a kiállítást megnyitja Miklósi Péter, a tárlat kurátora. Közreműködik: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.