Kórusok hangversenye Dunaszerdahelyen (VIDEÓ és KÉPEK)

Több elhangzott kórusmű szerzője személyesen is megjelent a hangversenyen (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Negyedik alkalommal rendezték meg Dél-Szlovákia énekel címmel a hazai kórusok hangversenyét a Csaplár Benedek Művelődési Központban.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat, a Csallóközi Népművelési Központ és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága által szervezett rendezvény szombat délután 5 órakor kezdődött és összesen hét kórus mutatta meg tehetségét a nagy előadóterem színpadán.

„A hangverseny fő küldetése a szlovákiai magyar kórusművészet népszerűsítése, amelyben az énekkaraink saját igényeiket próbálták magasabb szintre emelni, illetve dramaturgiájukat kiszélesíteni. Idén negyedik alkalommal rendezik meg a koncertet”

– hangzott el az esemény megnyitójában.

A programban fellépett az Alistálról érkezett Te Deum Laudeamus Kamarakórus, a bősi Kék Duna Vegyeskar, a komáromi Selye János Egyetem Cantus Iuventus női kara, a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, a komáromi Gaudium Vegyeskar és Hangszeres Kamaraegyüttes és a dunaszerdahelyi Szent György Kórus.

Elsőként a tíz éves Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara érkezett a színpadra (A szerző felvétele)

Előadásaikban klasszikus kórusműveket, valamint mai szerzeményeket is hallhattunk, melyek közül többeknek a szerzője is jelen volt az eseményen. Ľuboš Bernáth, a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola zenepedagógusa, docense is megjelent a koncerten, akinek az alkotása a nagymegyeri, a bősi, az alistáli és a pedagógusok kórusának szájából is felcsendült. Megjelent Zsákovics László, komáromi zeneszerző is, akinek műveit mindkét komáromi fellépő a Gaudium Vegyeskar és Hangszeres Kamaraegyüttes, valamint a Cantus Iuventus női kar is elénekelte.

A műsorban elsőként a tíz éves Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara érkezett a színpadra, amely 2013. szeptemberében alakult. A gyerekek karmestere Orsovics Yvette volt. Őket követte a bősi Kék Duna Vegyeskar Hozák Margaréta vezetésével, majd a Gaudium Vegyeskar és Hangszeres Kamaraegyüttes, az Egressy Béni Városi Művelődési központ és a Jókai Mór Alapiskola csapata, akiknek karnagya Stirber Lajos volt. Utánuk a Selye János Egyetem Cantus Iuventus női kara következett ugyancsak Orsovics Yvette vezetésével, őket követve pedig a helyi Szent György Kórus lépett fel, akiknek bezetője Kollár Katalin és Érsek Rezső voltak. Utánuk az alistáli Te Deum Laudeamus Kamarakórus következett Oros Márta alapító karnagy vezetésével, akik a kórus egyik tagjának Oros Boglárka Sárának saját kórusművét is előadták. Végül, a program utolsó fellépőjeként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa énekelt, kiknek vezetője Józsa Mónika, az ő segítője pedig Szűcs Dániel karmester volt.

A komáromi Gaudium Vegyeskar egy hangszeres kamaraegyüttessel lépett a színpadra (A szerző felvétele)

A koncert végeztével a színpadra szólították a kórusok vezetőit, a szervezők képviselőit, illetve a jelenlévő zeneszerzőket is, akiknek egy-egy oklevelet adott át Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ vezetője. Külön elismerésben részesült Orsovics Yvette, aki az oklevelek mellé egy nagy virágcsokrot is átvehetett. A rendezvényt követően a kultúrház munkatársai szendvicsekkel és frissítőkkel vendégelték meg a megjelent kórusok tagjait és minden résztvevő egy különleges, erre az alkalomra készített programfüzettel térhetett haza.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?