A Janika a Tháliában

Kassa. Az idei szezon negyedik bemutatóját tartja holnap este a kassai Thália Színház. Csáth Géza egyik színművével áll színpadra a társulat.
A Janika a boldog békeidőkben, polgári családban játszódó dráma, Csáth legjobb színpadi műve.

Kassa. Az idei szezon negyedik bemutatóját tartja holnap este a kassai Thália Színház. Csáth Géza egyik színművével áll színpadra a társulat.

A Janika a boldog békeidőkben, polgári családban játszódó dráma, Csáth legjobb színpadi műve. A tragikus sorsú, fiatalon elhunyt író drámáit azonban még Magyarországon is kevéssé ismerik, inkább epikus műveit emlegetik. Mivel Csáth saját korához képest modern alkotó volt, a dráma nem kezdhette el önálló életét még a szerző idejében. Csak az elmúlt húsz évben fújták le a port az alkotásról, ám mindössze hét bemutatója volt A Janikának.

Korognai Károly rendező az egyik főszerepet játszotta Szegeden néhány éve, és azóta személyes küldetésének érzi, hogy a darabot színre vigye. A pszichiáteri pontossággal megírt darab lényegében egy szerelmi háromszögre épül, Korognai mellett Varga Lívia és Petrik Szilárd alakítja a hármast. Fontos szerephez jut Cs. Tóth Erzsébet, Nagy Kornélia és Halmágyi Sándor is.

„A dráma csehovi és ibseni mélységeket ér el – közölte Korognai Károly, aki nemcsak a darab rendezője és egyik főszereplője, hanem a színház művészeti vezetője is. – Csehov orvos volt, Ibsen patikus, Csáth pedig pszichiáter. Ezekre a szakmákra jellemző a precizitás, mely A Janikában a fordulatok és karakterek kidolgozásában egyaránt érezhető. A színészeknek nagy öröm volt ezzel az anyaggal foglalkozni.”

A pesti ötszobás lakásban népes családi élet zajlik. Ahogy az lenni szokott, a nyugalom csupán a vihar előtti csendet jelenti. Többet a dráma tartalmáról nem tudhattunk meg. „Csáth Géza ezt a művet úgy építette fel, akár egy krimit. Ne várják, hogy elmondjam, ki a gyilkos” – indokolta Korognai.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?