A gonosz csatát veszít az emberi okosságtól

Budapest. Csaknem 55 ezer látogatóval búcsúzik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a kongresszusi központtól, amely tizennégy évig adott helyet az irodalmi rendezvénynek – mondta Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.

Budapest. Csaknem 55 ezer látogatóval búcsúzik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a kongresszusi központtól, amely tizennégy évig adott helyet az irodalmi rendezvénynek – mondta Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. A jövőre új helyszínre költöző fesztivál idei díszvendége, Umberto Eco rengeteg érdeklődőt vonzott, „ennyi ember talán még soha nem állt sorba dedikálásért” – mondta az igazgató.

A díszvendég ország, Kanada szintén jó választásnak bizonyult, a kortárs irodalmát bemutató ország aköré építette rendezvényét, hogy az 56-os forradalom után csaknem negyvenezer magyar talált új hazát a tengerentúli országban. Zentai Péter László elmondta, hogy jövő áprilisban az új helyszínre, a Millenáris Parkba szeretnék átvinni azt a hangulatot, amely éveken keresztül irodalombarátok ezreit vonzotta a kongresszusi központba. A rendezvény lelke a több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés és szakmai program mellett az a közelség volt, ahogy az emberek a programoknak helyet adó termekből egyből a nyüzsgő vásárba léptek ki.

Felidézte, hogy 1994-ben, amikor az eseményt útnak indították, a könyvkiadás igen rossz helyzetben volt, a fesztiválnak köszönhetően azonban óriási figyelem irányult a szakmára.

Az igazgató úgy látja, hogy a könyves műhelyek vezetői felismerték, mennyire sokat jelent az olvasókkal való személyes találkozás, így a standoknál többnyire maguk a kiadóvezetők ülnek, és figyelik a vásárlók minden rezdülését.

A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál több száz programja 25 ország számos írója és költője köré épült, a seregszemle keretében hetedik alkalommal rendezték meg az Európai Elsőkötetesek Fesztiválját, amelyen 19 uniós ország egy-egy első regényét publikáló fiatal alkotója mutatkozott be a magyar közönségnek.

Az írók feladata, hogy műveikkel párbeszédet indítsanak el, a humánumot szolgálják – hangsúlyozták a könyvfesztivál záró rendezvényén születésnapjukat ünneplő írók, költők, irodalomtörténészek. Bächer Iván író szerint a gyűlölet helyett megértésre és párbeszédre van szükség. „Az írásból élők a jó győzelméért a legtöbbet azzal teszik, ha írnak” – fűzte hozzá.

Sánta Ferenc író reményét fejezte ki, hogy „a pillanatnyilag uralkodó gonosz, amelyik szinte az egész Földet uralja, (…) csatát veszít az emberi okosságtól, az emberi kitartástól és az emberi szolidaritástól”. „Amióta az emberi élet létezik, azóta következetesen, szüntelenül, megállás nélkül (...) kíméletlen és kegyetlen harc folyik a jó és a gonosz között” – fogalmazott a Kossuth-díjas író.

Baranyi Ferenc író szerint az alkotóknak „lépcsőfokokat” kell teremteni műveikkel: „bátorítani, magabiztossá tenni a mind félszegebb humánumot a világban”.

A fesztivál zárása után az MKKE a kortárs magyar irodalom júniusi seregszemléjét, az ünnepi könyvhét szervezését folytatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?