A Delta kapta a Filmszemle fődíját

Budapest. Mundruczó Kornél filmje, a Delta kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.

A látványtervezői elismerést az Overnight című alkotás mai modern világának megteremtéséért Hujber Balázsnak ítéltékFotó: FilmunióAz előbbi elismerést a játékfilmes zsűriben elnöklő Klaus Eder, a kritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) főtitkára, valamint Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, az utóbbit Klaus Eder adta át. Az újonnan alapított Arany Orsó-díj, amely egy oszlopon álló, forgatható filmtekercs, rajta egy celluloid darabbal, 25 millió forinttal jár.

A Moziverzum díjával, vagyis a legjobbnak ítélt közönségfilm díjával Gigor Attila A nyomozó című alkotását jutalmazták.

A játékfilm kategóriában a legjobb férfi alakítás díját Anger Zsolt kapta A nyomozó című film címszerepéért, míg a legjobb női alakítás díját Gubík Áginak ítélték a Pánik című film pánikbeteg szereplőjének megformálásáért.

Az operatőri elismerést Pohárnok Gergely kapta a Fövenyóra és a Tejút című alkotásokért.

Az elsőfilmeseket jutalmazó Simó Sándor-emlékdíjjal ismerték el Paczolay Béla Kalandorok című munkáját, a szerethető történetért és a kiváló színészi alakításokért. A játékfilm kategória különdíját a filmművészet határait feszegető újításaiért Fliegauf Benedeknek ítélték oda Tejút című filmjéért.

A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést Gigor Attila vehette át A nyomozó című filmjének fanyar humoráért és eredeti karaktereiért. A legjobb eredeti filmzenének járó díjban a Delta című film zenéjéért Lajkó Félix részesült. A játékfilmes produceri díjat Szekeres Dénes kapta a Tivoli Film képviseletében A Nap utcai fiúk és a Nincs kegyelem című filmek gyártásáért.

A látványtervezői elismerést az Overnight (rendező Török Ferenc) című alkotás mai modern világának megteremtéséért Hujber Balázsnak ítélték, a kategória Arany Olló-díját Kovács Zoltán kapta A nyomozó című film vágói munkájáért. Az Aranymikrofon díjjal Beke Tamás hangmérnököt tüntették ki a Tejút című filmben végzett munkájáért.

A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című alkotásának ítélték oda. A kreatív dokumentumfilm díjat Forgács Péter Von Höfler vagyok (Werther-variáció) című filmje kapta. Kreatív dokumentumfilm operatőri díjjal jutalmazták Máthé Tibort az Another planet/Másik bolygó című filmért. A kategória rendezői díját Kovács Kristóf (Malaccal teljes), míg az operatőri kategória díjat megosztva Mohi Sándor (Imádság) és Salamon András (A város ritmusa) vihette el.

Az esélyegyenlőségi díjat Szirmai Márton vehette át A süllyedő falu című filmjéért. Schiffer Pál-emlékdíjjal Schuster Richárdot jutalmazták Három hiányzó oldal című dokumentumfilmjéért. Elismerő oklevelet öten kaptak: Jávor István, Vagyok, aki vagyok (Portré Krassó Miklósról) című filmjéért, Kőszegi Edit A 11. élet című munkájáért, Kresalek Dávid Hackni című alkotásáért, Lázs Sándor Faludy szerelmei című filmjéért, valamint Zsigmond Dezső Út Calarasiba (Egy sikeres vállalkozó arcképe) című munkájáért.

A kísérleti és kisjátékfilmek kategóriájában a legjobb kísérleti film díját Forgács Péter Saját halál című alkotásának ítélték, a legjobb kisjátékfilm Császi Ádám Gyengébb napok című alkotása lett. Kategóriadíjat kapott Gerő Marcell Kócos és Szabó Simon Megyünk című filmjéért, elismerő oklevelet vehetett át Perrin György (Szakadás) és Cserhalmi Sára (SzűkenSzépen).

A tudományos-ismeretterjesztő film kategóriában a Szelíd szálakon (A nemezelésről), Pócs Judit és Rittgasser István alkotása nyerte a legjobb film díját. A rendezői díjat megosztva Török Zoltánnak, a Vidrasors rendezőjének és Tóth Zsolt Marcellnek, A vízjárta puszták vidékén – A Körös-Maros Nemzeti Park című alkotás rendezőjének ítélték, míg az operatőri díjat a Zöld múzsák csókja (Hímnős) operatőre, Rák József kapta. Elismerő oklevéllel Cséke Zsolt Daruvonulás a Hortobágyon című filmjét tüntették ki.

A külföldi kritikusok a Gene Moskowitz-díjat az idén Mundruczó Kornélnak ítélték Delta című filmjéért.

A Mozisok Országos Szövetségének díját, a tavalyi naptári év legmagasabb nézőszámot elért játékfilmje, Sas Tamás S.O.S. Szerelem című munkája nyerte el.

Az Országos Rádió és Televízió Testület a Szabadság, Szerelem című film alkotóinak adományozott a nézettség alapján különdíjat.

Az Országos Diákzsűri Zöld Holló-díjasa Gigor Attila lett A nyomozó című filmjéért.

Az internetes közönségszavazás eredményeként a film.hu díját Till Attila Pánik című filmje kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?