A brit rockzene aktuális szenzációja

Tavaly ilyenkor az angol zenei sajtó arról cikkezett, hogy a pihenőre vonult Oasis megüresedett helyét leginkább az egyre sikeresebb Stereophonics tudná elfoglalni.

Tavaly ilyenkor az angol zenei sajtó arról cikkezett, hogy a pihenőre vonult Oasis megüresedett helyét leginkább az egyre sikeresebb Stereophonics tudná elfoglalni. Aztán július elején berobbant az élmezőnybe egy banda, a The Darkness, és a Permission To Land című lemezével pillanatok alatt meghódította a szigetországot. Azóta nem téma, hogy ki foglalhatná el az Oasis helyét. Mert az már foglalt!

A szakértők szerint a The Darkness sikerének az a titka, hogy visszahozta a nyolcvanas évek legendás együttesei által képviselt hangzásvilágot, emellett egészen elképesztő színpadi produkciókra képes. A nyolcvanas évtized bombasztikus hard rockját – zenéjében és kinézetében egyaránt – kellő humorral megidéző csapat a tavalyi év angol könnyűzenéjének nemcsak legfeltűnőbb kuriózuma, hanem legsikeresebb zenekara is volt.

A kezdet kezdetén a londoni bandának nem jósoltak fényes jövőt. A lejárt szavatosságú zenei világból merítő srácok viszont rendelkeztek néhány aduval: az autentikus mintákat másolva egészen kiváló számokat írtak, és frontemberük – az irónia jótékony fátylának lebegtetésével – nem szégyellte a stílus összes pózát megtestesíteni. A testhez simuló, hasat csupaszon hagyó cicaruciban áriázó Justin Hawkins és öccse, Dan szinte fürdenek gitárjaik hangjában, míg a bajszos, fejkendős Frankie Poullain basszista és a szembelógós hajú Ed Graham dobos faarccal hozzák az alapokat. Több éves kemény munkával kiépített rajongótáboruk láttán a lemezcégek is érdeklődni kezdtek irántuk, később szinte már versenyeztek értük. Az I Believe In A Thing Called Love című daluk, amely 2002-ben még magánkiadásban, kétezer példányban jelent meg, 2003 legnagyobb brit rockslágere lett. Debütáló albumuk, a Permission To Land pedig néhány hónap alatt átlépte a milliós eladási álomhatárt. Szinte mindenki biztos volt abban, hogy a zenekar lesz az idei British Awards legnagyobb győztese. ĺgy is lett, a négy jelölésből hármat díjra váltott.

A gála után Justin Hawkins bejelentette, hogy elkezdtek dolgozni a következő nagylemezükön. „Négy számot már feljátszottunk egy ausztrál stúdióban. Nagyon jó formában vagyunk, és rengeteg az ötletünk. Ezeket szeretnénk minél hamarabb megvalósítani, hogy még véletlenül se vesszenek el. Most minden energiánkkal a második nagylemezre koncentrálunk” – nyilatkozta egy angol magazinnak.

Hazájukban tehát a rockerek hatalmas sikert arattak, ám Európa más országaiban, akárcsak a tengerentúlon, egyelőre nincs irántuk számottevő érdeklődés, egyedül a távoli Ausztráliában sikerült szert tenniük nagyobb rajongótáborra. Várható azonban, hogy a British Awards-on elért sikerüknek köszönhetően Anglián kívül is jóval többen felfedezik őket, de kizárt, hogy zenéjükkel másutt is ilyen nagy hisztériát váltsanak ki. (est, z, pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?