A 95 éves Szűcs Ilonát volt diákjai is köszöntötték

Először tartotta falun összejövetelét a Múzeumi Szalon, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának értékmegőrző beszélgetősorozata, amelynek célja megszólaltatni mindazokat, akik kisebbségi létünknek még élő legendái.

Először tartotta falun összejövetelét a Múzeumi Szalon, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának értékmegőrző beszélgetősorozata, amelynek célja megszólaltatni mindazokat, akik kisebbségi létünknek még élő legendái.

Tamás Aladárné Szűcs Ilona valószínűleg élő legendáink legidősebbike, ugyanis 1912-ben született Várgedén. Bár az ő szülei sem bővelkedtek földi javakban, a négy általános elvégzése után a rimaszombati polgári leányiskolában folytathatta tanulmányait. A trianoni döntést követően többnyire megszűntek a magyar iskolák, magyar nyelvű tanárképzés csupán Pozsonyban, a Szent Orsolya-rendi Tanítóképzőben folyt, ahová reformátusokat, evangélikusokat és zsidó hitvallásúakat is felvettek. Gömört s a palócságot a balogfalai Pásztor Mariskával ketten képviselték, s Mécs László köszöntötte őket.

Az alig húszéves lány első munkahelye a Tornalja melletti Runyán volt, innen csábították el Nagybalogra, ahol rövidesen a helybeliek kedvence lett. Először nyolc évet tanított a faluban, majd állatorvos férjével Tornára, illetve Szepsibe kerültek. Férje korai halála után gondolt ismét a pedagógusi pályára, de férje állítólagos kulákmúltja miatt (volt pár hold földjük) csak 1958-ban tudott ismét katedrára állni, s mivel a nagybalogiak „bejelentkeztek” érte, itt folytatta.

A tanítás mellett, ahogy az akkoriban lenni szokott, ő volt a falu kultúrmindenese is, színdarabokat és irodalmi műsorokat tanított be. Amikor a nagybalogi központi iskolát áthelyezték Bátkába, ő is követte a tanítványait, s innen ment nyugdííba. 1974-ben Érdemes Tanítónő-díjat kapott, s az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola 1997-ben Vasoklevelet, 2001-ben pedig Rubinoklevelet állított ki számára, de megkapta a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét is.

Amikor Miklósi Péter, az est házigazdája a hosszú élet titka felől érdeklődött, Ilonka néni a maga rendíthetetlen derűjével csak annyit jegyzett meg, hogy szerencsés alkat, ugyanis soha nem volt ideje ezzel foglalkozni. Kilencvenöt évesen is a rimaszombati Magyar Nyugdíjas Kör vezetője. A beszélgetés a nagybalogi községi hivatal tanácstermében telt ház előtt zajlott, ahol a különböző korú hallgatóság nagy része szintén Szűcs Ilona tanítványai közül került ki. Semmi különöset nem csináltam egész életemben – sommázta életútját az ünnepelt, mire az egész terem felmorajlott, s kifejezte egyet nem értését. Ez az elégedetlen moraj egyúttal visszaigazolta egy kivételes életút létjogosultságát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?