TIS: gyanús hitelből kampányol a Szövetség

A Transparency International szerint a Szövetség azzal oszlathatná el a felmerülő kételyeket, ha több részletet közölne a hitelmegállapodásról (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Félmillió eurós kölcsönt kapott a kampányára a Szövetség egy magánszemélytől. A pénz forrása körül a Magyarországról 710 ezer euróval támogatott Libertate PT alapító elnöke, Németh Róbert, Csallóközcsütörtök MKP-s alpolgármestere is feltűnik. A Transparency International Slovensko (TIS) szerint az illetékes hatóságoknak meg kellene vizsgálni a kölcsönadott pénz eredetét, hogy ki lehessen zárni a parlamenti választás befolyásolására tett külföldi kísérletet.

A TIS hívta fel a figyelmet arra, hogy a csallóközcsütörtöki vállalkozó, Németh Dezső a parlamenti választás előtt ötszázezer eurót adott kölcsön a Szövetségnek. Ez a legnagyobb tétel, amit hazai párt a kampánya finanszírozására magánszemélytől egy összegben vett fel hitelként. A Szövetségen kívül még a Progresszív Szlovákia kapott egy vállalkozótól ugyanekkora összegű kölcsönt.

A Németh Dezső által a Szövetségnek nyújtott kölcsön összege különösen kiugró, ha a párt többi hitelével vetjük össze. A Szövetség honlapja szerint három jelöltjük, így Želinský József, Pandy Péter 10-10 ezer és Cziprusz Zoltán 20 ezer eurót adott kölcsön a pártnak, illetve Pál Zsuzsanna pedagógustól kaptak 9 ezer eurós hitelt. Pál Zsuzsanna Pál Attilának, a Szövetség Híd-platform-elnökének felesége.

Félmilliós megtakarítás?

Ahogy arra a TIS is rámutat, Németh Dezső a Németh Lift Kft. társ-tulajdonosa, ezért, hogy kiderítsük a hitel részleteit, megkerestük a vállalatot. A cég másik társtulajdonosával, Németh Róberttel sikerült felvennünk a kapcsolatot, aki Németh Dezső fia, valamint hosszú évek óta Csallóközcsütörtök alpolgármestere, a Szövetség MKP-platformjának a tagja. Németh Róbert elmondta, valóban édesapja adta a pártnak a kölcsönt, de magas életkorára (Németh Dezső 72 éves) és egészségügyi állapotára hivatkozva a vállalkozó nem kíván a sajtó munkatársaival kommunikálni. Ő maga azonban áll a rendelkezésünkre, mondta Németh Róbert. Arra a kérdésünkre, honnan származik a Szövetségnek kölcsönadott félmillió euró, azzal válaszolt, édesapja a megtakarításaiból adott hitelt a pártnak. Egy ekkora folyósítható összeg megtakarításnak is jelentős, ezért a továbbiakban arról kérdeztük Németh Róbertet, hogyan sikerült erre szert tenni. „Harminc éve vállalkozik, onnan van pénze” – jelentette ki édesapjáról Németh Róbert. Azt azonban megtagadta, hogy részletes adatokat bocsásson a rendelkezésünkre arról, pontosan hogyan jutottak ehhez az összeghez. Arra hivatkozott, a nyilvános cégadatokban szerepel a vállalatuk gazdasági teljesítménye, ebből szerinte látszik, hogy édesapja az elmúlt évtizedekben meg tudott takarítani ekkora összeget. Felvonók forgalmazásával, szervizelésével foglalkoznak, erre pedig az elmúlt időszakban volt kereslet. Ráadásul volt egy leányvállalatuk, a Liftprogres Kft., amit eladtak, édesapjának pedig egyéni vállalkozása is van.

Titkos kamat

Németh azt sem árulta el, hogy mekkora kamatra adták kölcsön a Szövetségnek a félmillió eurót. Ezt egyébként a legtöbb párt nyilvánosságra hozza, így például a PS 3 százalékos kamatot fizet, de még a szélsőjobboldali Republika és az SNS sem titkolta ezt el. Az előbbi három, míg az utóbbi 0 százalékos hitelkamatot kapott. Ezért megkerestük a Szövetséget, hogy tőlük tudjuk meg, mekkora a kamat. „A törvénynek megfelelően, az aktuális átlagos kamatlábból indultunk ki” – közölte a párt szóvivője, Pálinkás Évi. A Szövetség azonban annyit elárult, a pénz már a számlájukon van, kizárólag a kampányra fogják azt felhasználni, a kölcsönt pedig a székházukkal fedezik. A Pozsony központjában, a Čajak (Čajakova) utca 8. alatt lévő háromszintes, sok száz négyzetméteres székház egy rendkívül értékes ingatlan, sokkal többet érhet, mint félmillió euró. Hogy pontosabb képet kapjunk a kölcsönről, a Szövetséget arra kértük, a személyes adatok kitakarása után, bocsássa rendelkezésünkre a hitelszerződést. „Ezt egyoldalúan nem tehetjük meg” – kaptuk az elutasító választ. Ezért aziránt érdeklődtünk, hogy a párt hajlandó-e megállapodni Németh Dezsővel, hogy a szerződést a fenti módon a rendelkezésünkre bocsássák. Erre pedig már csak egy kitérő választ kaptunk. Ebben azt részletezik, először banki kölcsönt akartak felvenni, de a bankok újabban nem adnak hitelt politikai pártoknak. Ezért ahhoz a megoldáshoz folyamodtak, amelyet a 2020-as parlamenti választás előtt is alkalmaztak, magánszemélytől vettek fel kölcsönt. Hangsúlyozzák, hogy törvényesen jártak el. „Ezzel a témát lezártnak tekintjük” – jelentették ki.

Most kezdődik igazán

Szlovákiában a törvények előírják, hogy az egyes pártok a választási kampányukra áfával együtt legfeljebb hárommillió eurót költhetnek, de például azt is, hogy ezt transzparens számlán kell vezetniük és nem használhatnak fel külföldről származó pénzt. A Szövetség esetében a tiltott kampányfinanszírozás kizárása szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy honnan származik Németh Dezső félmillió eurója. Ahogy azt feljebb írtuk, a fia, Németh Róbert azt állítja, édesapja harminc év alatt összegyűjtött megtakarításairól van szó, szerinte a vállalkozásukból volt annyi adózott hasznuk, hogy ez lehetséges legyen. A Transparency International Slovensko szakértője, Ľuboš Kostelanský ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, a nyilvános cég-adatok szerint Némethék vállalata évente valamivel több mint egymillió eurós bevételt könyvel el, húsz alkalmazottat foglalkoztat, amivel a kis- és mikrovállalkozások kategóriájába tartozik. „Összehasonlításképpen Peter Zálešák, aki a NAY elektronikai boltok társtulajdonosa, 300 ezer eurót adott kölcsön a Progresszív Szlovákiának, de a vállalata ennél 300–400-szor nagyobb forgalmat bonyolít” – hozta példaként Kostelanský. A szakértő azzal folytatta, Némethék családi vállalkozása a múltban valóban rendszeresen termelt évente 100–200 ezer euró nyereséget, de az utóbbi években a cég nem teljesített jól. „A Németh Lift Kft. a 2018-tól 2022-ig terjedő öt évből négyben veszteséges volt. A Németh család minden bizonnyal inkább arra kényszerült, hogy pénzt tegyen be a vállalkozásba” – magyarázta Kostelanský.

A TIS szakértője még egy érdekességre rámutat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Németh Lift Kft. félmillió euró összegben jelentős mennyiségű készpénzt tartott a vállalat kasszájában. „Ez nem szokványos” – teszi hozzá Kostelanský. Németh Róbert ezt azzal magyarázza, hogy vállalatuk egy alkohollal, üdítővel és dohánytermékkel foglalkozó nagykereskedést is működtet, ahol az ügyfeleik jellemzően készpénzt használnak, illetve az elmúlt bizonytalan időszak miatt jobbnak látták ilyen formában garantálni a cégük zökkenőmentes működését. Németh hangsúlyozta, édesapja nem ebből a pénzből, hanem megtakarításaiból adott kölcsön a Szövetségnek. Kostelanský ugyanakkor rámutat, ugyan nem zárható ki, hogy a felvonók forgalmazása, szervizelése, illetve az említett nagykereskedelmi tevékenység kigenerálhatott összességében egymillió eurót, aminek az egyik fele a cég kasszájában, a másik fele Németh Dezső magánszámláján volt, de nem lehet kizárni a kétségeket sem. „Ezeket a kétségeket felerősíti az a tény, hogy ez a két legnagyobb összegű, politikai pártnak adott kölcsön egyike” – emlékeztet a TIS szakértője. Szerinte a Szövetségnek adott hitel elég kockázatos befektetés, hiszen van annak esélye, hogy a párt még a háromszázalékos eredményt sem éri el a választáson. Csak a három százalék feletti eredménnyel rendelkező pártok kapnak állami támogatást, amiből az ilyen kölcsönt vissza lehet fizetni.

Libertate és Főnix

Németh Róbert neve nem először bukkan fel az országos sajtóban. 2017 elején derült ki, hogy a Libertate Polgári Társulás egyedi kérelem alapján 710 ezer euró támogatást kapott Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök hivatalától. A 2016-ban alapított szervezet elnöke pedig Németh Róbert, az akkor még önállóan politizáló MKP tagja volt, aki akkor arról beszélt, céljuk a magyar identitás megőrzése. Ahogy beszámoltunk, ez a magyar kormány által a szlovákiai szervezeteknek adott támogatások sorában is kiugró összeg volt. A pénzt a támogatási szerződés szerint 2017 szeptember végéig hirdetésekre, a szervezet reprezentálására, adminisztrációra kellett elkölteniük, Németh pedig arról beszélt, hogy egy kéthavonta megjelenő lapot is indítani szeretnének. Azóta valóban szerveztek konferenciákat, honlapokat indítottak, óriásplakátokat helyeztek ki. A magyar kormánytól a pénz pedig pont annak az évnek az elején érkezett, amelynek őszén Szlovákiában megyei választást tartottak. Németh most lapunknak úgy nyilatkozott, ő már nem a Libertate elnöke, csak egyszerű tag, a szervezetet Nyilfa Péter ügyvéd vezeti, ő tud az intézmény tevékenységéről részletesen beszámolni. Nyilfát – aki korábban párton kívüliként, de MKP-s színekben indult a dunaszerdahelyi helyhatósági választáson – is kerestük, de cikkünk megjelenéséig érdemben nem tudtunk vele kommunikálni, írásban hajlandó a kérdéseinkre válaszolni.

Hasonló szervezet az MKP körül már korábban is felbukkant. A 2016-os parlamenti választás előtt a Főnix Polgári Társulás 645 ezer euró támogatást kapott a magyar Miniszterelnökségtől. A szervezet tevékenységének nyomát akkor az Új Szó riporterei nem találták. A polgári társulás vezetője, Pósa Lajos azonban az MKP-hoz kötődik legalább annyiban, hogy korábban 45 ezer euróval támogatta a pártot. A Főnix-ügy kapcsán lapunkhoz olyan információk jutottak el, melyek szerint a szervezetnek juttatott magyarországi támogatás egy része az MKP kampánybüdzséjében bukkant fel. 2017 márciusában pedig Potápi Árpád János (Fidesz) magyar nemzetpolitikai államtitkár a Pátria rádiónak gyakorlatilag elismerte, a Libertate PT a Főnix PT munkáját folytatja.

TIS: vizsgálni kell

A Transparency International Slovensko szerint a mostani félmillió eurós kölcsön kapcsán elvárható, hogy a hitelező vállalkozó, vagyis Németh Dezső és a Szövetség legalább azzal oszlassa el a felmerülő kételyeket, hogy több részletet közöl a hitelmegállapodásokról. A TIS szakértője, Kostelanský szerint ezt indokolja az is, hogy a kérdéses kölcsön a Szövetség kampányfinanszírozásának jelentős részét teszi ki. „A vállalkozó magyarázatát arra vonatkozóan, hogy honnan származik az a jelentős összeg, amit a pártnak adott kölcsön, nem lehet nyilvánosan ellenőrizni. A mi álláspontunk szerint helyénvaló lenne, ha a választási kampányba adott ezen nagy összegű és egyben gyanús pénzügyi injekciót az Országos Választási Iroda és a belügyminisztérium is megvizsgálná. Különösen akkor, ha fennáll annak a kockázata, hogy a szlovákiai választás eredményét külföldi erők próbálhatják meg befolyásolni” – közölte a TIS nevében lapunkkal Kostelanský.

Korábbi hitelek

Ahogy azt a Szövetség a lapunknak küldött nyilatkozatában is megemlítette, a párt egyik elődje, a 2021-ig önállóan politizáló MKP a 2020-as választási kampányára is magánszemélytől vett fel hitelt. Az MKP nyilvánosan elérhető zárszám-adásaiból pedig kiderül (itt, itt és itt), ez a bizonyos magánszemély ugyancsak Németh Dezső volt. A dokumentumok alapján arra is fény derült, hogy a vállalkozó 2017 végén 160 ezer eurót, 2019 végén pedig 300 ezer eurót hitelezett az MKP-nak. Németh Róbert most úgy nyilatkozott, tudomása szerint ezt a párt már visszafizette, de megint nem tudott felvilágosítást adni, hogy mekkora volt a hitel kamata. Egyébként Németh Róbert 2020 elején 20 ezer euró adományt is adott az MKP-nak.

A Szövetség az idei előre hozott parlamenti választás előtti kampányában az Új Szó hasábjain és honlapján is hirdet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?