Közélet

Csak hirdetésre 80 millió forintot költ a Libertate

Nem adott konkrét válaszokat a tevékenységével kapcsolatos kérdésekre a 220 millió forintos magyarországi támogatásból működő Libertate Polgári Társulás.
Lajos P. János

2017. február 27. 16:55

A lapunk birtokában lévő támogatási szerződés alapján a tervezett program több pontját már meg kellett volna valósítania a társulásnak.
 
Szűk négyoldalas, úgynevezett szakmai program alapján kapott 220 millió forint (mintegy 710 ezer euró) támogatást a tavaly júniusban bejegyzett Libertate Polgári Társulás a magyar Miniszterelnökségtől. A program három területen ígér tevékenységet a támogatásért: „helyi és regionális teremékek pozíciójának megerősítése, fiatal családok közösségi önszerveződésének segítése és a felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítése”.
 
A Miniszterelnökséggel kötött szerződés mellékletében szereplő szakmai program egy részét a benne szereplő határidők alapján már meg kellett volna valósítaniuk. Tavaly december végéig például meg kellett volna tervezniük a tájegységi védjegyrendszert, a fiatal családok önszerveződésének segítésére január végéig létre kellett volna hozni a regionális koordinátorhálózatot és a családokkal foglalkozó szervezetek hálózatát, január közepéig pedig „a természetes régiók mentén lokalizálniuk kellett volna a roma közösségeket”. A teljes programot 2016. október 1. és 2017. szeptember 30-a között kell megvalósítaniuk. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"267239","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"405","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"394"}}]]
 
A program megvalósított részére, a megvalósítók személyére, az együttműködő szervezetekre vonatkozó kérdéseinkre Németh Róbert, a Libertate elnöke csak általános nyilatkozatban, írásban válaszolt. „Jelenleg több, fontos, a felvidéki magyarság felemelkedését szolgáló projektünk is elő van készítve” – írta lapunk részletes kérdéseire. Részletes tájékoztatást nem adott, bár ígérte. „Minden kezdeményezésünkről tájékoztatni fogjuk a sajtó képviselőit, és a szélesebb nyilvánosságot, hisz a programok értük vannak” – válaszolta a Libertate elnöke.
 
A tájékoztatásnak mindenképpen széleskörűnek kell lennie, mivel a 220 millió forintos támogatás legnagyobb részét reklámra fogják költeni. A mellékelt költségvetés szerint ugyanis 80 millió forintot (258 ezer euró) akarnak hirdetésekre fordítani. További jelentős csomag az adminisztrációs költség, amire 45 millió forintot (145 ezer euró) fordít szeptemberig a szervezet, reprezentációra pedig 15 milliót (48 ezer euró) költhetnek. Ezzel szemben rendezvényszervezésre csak mintegy 26 milliót (84 ezer euró) fordítanak majd.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.