Közélet

Rejtélyes milliók Somorjára

Somorja | Egy ismeretlen szervezet 220 millió forint támogatásból erősítené identitásunkat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 1. 08:20

Egy rejtélyes szlovákiai polgári társulás, a somorjai Libertate neve is felbukkant a magyar Miniszterelnökség december második felében kötött támogatási szerződéseinek listáján. A társulás csaknem negyedmilliárd forintot kapott identitástudat-erősítésre.
A szlovákiai szervezetet a Napi.hu fedezte fel a listáján. A portál azt írja, nem egyértelmű, hogy ez a támogatás tulajdonképpen kihez kerül, ugyanis a magyar Országos Bírói Hivatal jegyzékében nem szerepel a Libertate, az újságíró pedig a szlovákiai jegyzékben sem találta a szervezetet. A portál cikkét több magyar sajtótermék is átvette, nem létezőnek nevezve a társaságot. 
A Libertate valóban titokzatos szervezet, az interneten nehéz rábukkanni, eddigi tevékenységének nem találni nyomát, honlapja, e-mailes elérhetősége sincs. Ugyanakkor megtalálható a szlovákiai polgári társulások jegyzékében. Az ott feltüntetett adatokból azonban nem sok derül ki, csupán bejegyzésének dátuma és a székhelye, vezetőjéről, tagjairól semmit sem lehet megtudni. A társulást 2016 júniusának utolsó napján vette jegyzékbe a szlovák belügyminisztérium – ennek dacára megítélték számára a csaknem 710 ezer eurónak megfelelő forintot, az indoklás szerint „a magyar közösség identitástudatának erősítésére”. A támogatási lista szerint egyébként ebben a körben elsősorban a magyarországi megyei kormányhivatalok kaptak támogatásokat a Miniszterelnökségtől, de több mint 500 milliót kapott a Magyar Bocuse d´Or Akadémia Egyesület a nemzetközi szakácsversenyre, jutott a magyar zsidó hitközségnek, különböző megyei jogú városok önkormányzatának, és ment pénz Kárpátaljára is. A támogatásról Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt szerettük volna megkérdezni, mára ígért tájékoztatást.
A Libertate a 2016. október 1-től 2017. szeptember 30-ig tartó időszakra kapta a támogatást. Ennek nagyságát jól szemlélteti, hogy a Csemadok, a szlovákiai magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete tavaly ennél jóval kevesebbet, 143 millió forintot kapott céljainak megvalósítására és ingatlanberuházásokra a Bethlen Gábor Alaptól nemzeti jelentőségű intézményként. Bárdos Gyula, a szervezet elnöke megkeresésünkre azt mondta, nem ismeri a Libertate társulást, tőlünk hall róla először – ezért nem tud róla nyilatkozni.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"264248","attributes":{"alt":"Cégér. „Libertate o.z” tábla a bejáratnál","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Cégér. „Libertate o.z” tábla a bejáratnál","typeof":"foaf:Image","width":"270"}}]]
 
Nem először fordul elő, hogy a magyar Miniszterelnökség rejtélyes hátterű polgári társulást támogat nagy összeggel. Tavaly januárban a Főnix PT kapott 200 millió forintot a magyar államtól, hasonló módon, mint a Libertate. A Főnix tevékenységéről azonban azóta sem sikerült kiderítenünk semmit, holott a pénzt egy identitáserősítő rendezvénysorozatra kapták. Forrásaink szerint azonban a pénz egy része a Magyar Közösség Pártjának kampánybüdzséjében bukkant fel.
 
Az ismeretlen hátterű Libertate támogatása sok hasonlóságot mutat a Főnix PT ügyével, melyről lapunk tavaly nyáron számolt be. 
Az a polgári társulás 2016 elején hasonló nagyságrendű támogatást kapott a Miniszterelnökségtől hasonló módon. 
A Libertate ugyanakkor a Főnixnél láthatóbb szervezetnek tűnik.
Legalábbis így tapasztaltuk, mikor ellátogattunk a polgári társulás székhelyére. A szervezet Somorján, a város szélén található épület emeletén, egy parkettabolt felett fog működni, több cég szomszédságában. A Libertate névtáblája és postaládája kint van a bejáratnál, az emeleten pedig úgy tűnik, két helyiségük lesz. Nagyméretű logójuk már kint van a folyosón. A helyiségekben kedden délután még nem volt élet, ám az látszik, hogy az irodákon a beköltözés előtt az utolsó simításokat végzik.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"264249","attributes":{"alt":"Logó","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Logó","typeof":"foaf:Image","width":"270"}}]]
 
A Főnix nyomában
A Főnix PT a szlovákiai magyar közösség támogatására kapott az elmúlt négy évben legalább 290 millió forint magyar állami támogatást. A szervezet tevékenységének nyomát azonban ebben az esetben alig találni, a hivatalos székhelyén, Galántán nem érhető el, nincs telefonszáma, e-mail-címe, a vezetőjének nevét csak hosszas nyomozás után sikerült kideríteni.
A támogatást a Főnixnek 2016 első fél évében kellett volna felhasználni, ám kérték a felhasználási időszak meghosszabbítását szeptember végéig, amit a Miniszterelnökség engedélyezett. Az elszámolást november végéig kellett elkészíteniük, ezt Király Zoltán az átlátszó.hu portál segítségével már december elején igényelte. A Miniszterelnökség december közepén azt válaszolta, hogy az elszámolást ugyan megkapták, de annak feldolgozása folyamatban van, ezért azt nem tudják kiadni. Az újabb, idén január 17-én megismételt kérvényre a Miniszterelnökség nem válaszolt, habár a határidő már lejárt.
 
A Főnix tevékenységéről, a Miniszterelnökségtől kapott támogatás felhasználásáról nem akar tájékoztatni a Főnix egyetlen ismert képviselője, vezetője, Pósa Lajos sem. Kérdéseinkre tavaly szeptemberben a következő választ küldte: „A támogatási szerződés titoktartási záradéka értelmében az eredeti illetve módosított szerződés tartalmi elemeiről nem áll módunkban bővebb információt nyújtani”. A szerződésben szereplő titoktartási kötelezettség azonban azt tartalmazza, hogy a tartalmi elemek kivételt képeznek a nyilvánosságra hozatal tilalma alól. A támogatói szerződés alapján a Főnix a támogatást „A közösségi tudatot és az anyanyelvi oktatást erősítő kulturális rendezvénysorozat” megszervezésére kapta. A szervezet által leadott „Szakmai program” meglehetősen szűkszavú. Célként „A közösségi tudat és az anyanyelvi oktatást megerősítését” jelöli meg. 
A szervezet az MKP-hoz volt kapcsolható. A vezetésében részt vettek korábbi MKP-sok, Berényi József korábbi pártelnök például fizetést kapott a szervezettől, a 2011-ben alakult szervezet első vezetője Biró Ágnes volt, aki korábban az MKP színeiben volt kulturális államtitkár, 2012-ben pedig a párt parlamenti választási listáján a 17. helyen szerepelt. Lapunk információi szerint a Főnix részt vett az MKP működésének a finanszírozásában is, a Miniszterelnökség tavalyi támogatásából pedig a párt kampányköltségeinek egy részét is fedezték.
Finta Márk, Lajos P. János
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Vesszen Trianon zászló Somorján

Vesszen Trianon zászló Somorján

eső időjárás

Meleg lesz, délutánra jön az eső, jégeső

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.