Közélet

Az MKP-hoz köthető a Libertate

Somorja | Regionális MKP-s politikusok állhatnak a titokzatos, Somorján székelő Libertate Polgári Társulás mögött, amely frissen bejegyzett szerveződésként 220 millió forintot kapott a magyar Miniszterelnökségtől.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 10. 09:07

A 2016 júniusának legvégén bejegyzett polgári társulás a 710 ezer eurónak megfelelő összeget tavaly decemberben, nem egészen hat hónappal a megalakulása után kapta egyéni elbírálás alapján, ahogy ezt a Miniszterelnökség lapunknak megerősítette. A társulás háttere azonban továbbra is tisztázatlan. Közérdekű adatigénylésünkre a szlovák belügyminisztérium elküldte a társulás alapszabályát, valamint a Libertate előkészítő bizottsága három tagjának nevét. A bizottságban Szitás Zoltán, Németh Róbert és Nyilfa Péter kapott helyet – utóbbi a bizottság elnöke volt.
Nyilfa Pétert 2012-ben és 2014-ben is az MKP delegálta a választásokat felügyelő Központi Választási Bizottságba. 2014-ben párton kívüliként a dunaszerdahelyi önkormányzati választásokon indult, az MKP képviselőjelöltjeként. Többszöri próbálkozásra sem tudtuk elérni telefonon. 
Beszéltünk azonban Németh Róberttel, Csallóközcsütörtök MKP-s alpolgármesterével, aki megerősítette, köze van a társuláshoz, ám azt nem árulta el, ő vezeti-e a Libertatét. Csallóközcsütörtök polgármestere egyébként Őry Péter, aki egyben az MKP Országos Tanácsának elnöke.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"265219","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Németh Róbert elmondta, a társulás valóban kapott támogatást a Miniszterelnökségtől, és ő mindenképpen kommunikálni akar a sajtóval a társulásról, bár szerinte a Libertate körüli dolgoknak „túl nagy feneket kerítettek” eddig. Telefonon nem akart nyilatkozni a társulás céljairól. Elfoglaltságaira hivatkozva írásban kérte kérdéseinket és válaszokat ígért, ám azok egyelőre nem érkeztek meg.
A polgári társulás alapszabályát 2016. június 16-án nyújtották be, a Libertatét két héttel később jegyezte be a szlovák belügyminisztérium. A szervezet sokban hasonlít a Főnix PT-hez. Az alapszabályban foglalt célkitűzések néhány pontban térnek el, a két dokumentum sok helyen szóról szóra egyezik. A Főnix 2016-ban 200 millió forintot kapott a Miniszterelnökségtől a felvidéki magyarok identitásának erősítésére, ám tevékenysége láthatatlan maradt, és a pénzzel való elszámolás kapcsán is több furcsaság merült fel. Forrásaink szerint a Főnix támogatásának egy része az MKP kampánybüdzséjében landolhatott, bár ezt a társulás és a párt is tagadja.
 
A Libertate az alapszabályában azt állítja, egyebek mellett a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok védelmével és érdekérvényesítésével, kisebbségkutatás támogatásával és identitásuk erősítésével, kultúrájuk támogatásával, és jogtudatuk emelésével kíván foglalkozni. Emellett pénzügyileg és szervezésben is segíteni akarja a szlovákiai kisebbségekkel kapcsolatos kulturális, művelődési és sportrendezvények létrejöttét. Oktatások, workshopok és szemináriumok szervezése, lapkiadás és a nemzetiségi jogokról és azok érvényesítéséről szóló propagációs és információs anyagok kiadása is szerepel tervek közt, és közvélemény-kutatások készítését is tervezi.
 
 
A Miniszterelnökségtől korábban azt a választ kaptuk, a Libertate programjában többek között a felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítése, a helyi és regionális termékek piaci pozíciójának megerősítése és a fiatal magyar családok közösségi önszerveződésének előmozdítása is szerepel. (fm)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mától kötelező állami karantén

Mától kötelező állami karantén

koronavírus

Meghalt négy ember, 744-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Szépe János

A DAC-ban is megfordult Szépe János alapemberré vált Zalaegerszegen

Boris Johnson

Kórházba került Boris Johnson

böjt

Böjti bűnbánat és babona

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.